Menjar als Matsuris (お祭りに食べたい)

Hi ha molta gent que es pensa que els japonesos son una gent molt seriosa que només pensen en treballar, i el cert es que quan treballen potser si que només pensen en el que estan fent, però a la realitat son un poble al que li agrada molt divertir-se. I la més petita excusa pot ser un bon motiu per fer una festa, anar de gresca… o, de forma més oficial, celebrar un festival o matsuri (お祭り).

Els matsuris son festes moltes vegades relacionades amb algun esdeveniment religiós, però quasi es podria dir que això no es més que una excusa per poder fer gresca. La major part es concentren a l’estiu, on el temps acompanya més el fet que la gent vulgui sortir de casa per divertir-se. Així, per exemple, a mitjans d’agost a quasi tot el país es poden trobar els festivals dels morts (l’obon), però es poden trobar d’altres en qualsevol moment de l’any, com el festival de Takayama que te lloc a la primavera i a la tardor. I tot i que potser no ho sigui exactament, pel que vull explicar-vos avui, també podem incloure el hanami (花み) com a festival de primavera.

Foto: Arturo

Foto: Arturo

Foto: Arturo

Tots aquests festivals es caracteritzen per un omnipresent element en comú: les paradetes. Paradetes de jocs (com pescar peixos de colors), atraccions (com passatges del terror), i sobre tot, el que mai no pot faltar, son les paradetes de menjar. I espero que no faci gaire que heu menjat, per què si seguiu llegint segur que se us obrirà la gana.

He de confessar que estic enamorat dels matsuri, i en bona part es per les paradetes de menjar, on pots degustar bona part del que podríem anomenar “plats tradicionals de festa” en petites quantitats en molt poc temps. Si, es cert, al final surt una mica car, però es divertit. De fet, sempre que trobo un matsuri (i he tingut la sort de trobar-me’n uns quants de forma inesperada) tinc un greu problema… que escollir en mig de tota la oferta que hi ha, ja que per molt que m’agradi menjar, si ho provés tot sortiria rodant. Es per això que primer sempre dono una volta per totes les paradetes tractant de decidir-me: takoyaki (boletes de pop), yakisoba (fideus), kara-age (pollastre), pinxos de carn, peix o calamar, okonomiyaki… i fins i tot ramen. Un llarg etcètera de menjars, als que darrerament s’han afeixit menjars d’altres cuines com frankfurts (que son llarguíssims i es venen amb un pal per agafar, com si fos un pinxo), kebabs i menjars similars.

Menció apart mereixen les coses dolces, que generalment es poden trobar en un bon nombre de paradetes, des de els dolços més normals, a plàtans o d’altres fruites banyades en diverses substàncies fins als més tradicionals dango (boletes d’arroç dolç amb alguna salsa) o taiyaki (pastissets amb diferents rebliments).

En resum, una autèntica explosió de sabors per a qualsevol paladar… i ho deixaré aquí per que ja se m’està fent la boca aigua amb un creixent desig de poder estar aviat en un altre matsuri.

Taiyaki

No comments yet

Deixa un comentari