S’haurien de prohibir els selfie sticks?

Es cert que les tecnologies afecten molt profundament la forma de fer les coses i modifiquen el nostre comportament, malgrat que alguns no son més que “modes”, generalment transitòries, però amb un gran impacte en la nostra vida. I una de les que més ha modificat els hàbits, no sol de la vida diària, si no també en activitats més esporàdiques, com els viatges durant les vacances, es la facilitat amb que fem fotos amb el telèfon mòbil. Actualment sembla que no hagis fet res, i molt menys anat de viatge a alguna banda, si no t’has fet una foto, generalment mentre fas alguna ganyota o acció estúpida, i la publiques a internet, al major nombre de xarxes socials possible.

I darrera la moda de fer-te fotos capaces de guanyar un concurs de poses estúpides, i generalment calcades de la que en aquell moment estigui de “moda”, ha vingut, malauradament crec que per quedar-se, el selfie stick, aquest senzill pal extensible que et permet fer-te una foto sense l’ajut de ningú més amb mes precisió i angle de visió que no fa pas tant de temps (quan es van posar de moda les “selfies”).

Però amb cada “avanç” tecnològic arriben nous problemes, moltes vegades passades per alt fins que succeeix una desgracia, i generalment causats per que davant un avanç tan vertiginós de les tecnologies i les “modes”, hi ha molts aspectes de la vida que no es poden “adaptar” a la nova situació. I en certa forma això ha passat amb els selfie sticks. que en nombrosos llocs del Japó s’ha prohibit el seu us.

“Què no es pot fer servir un selfie stick? Però si son inofensius!”, segurament cridarà més d’un. Però la veritat es que poden ser uns veritables enginys del dimoni, i potencialment molt perillosos. Així, JR West ha prohibit el seu us a totes les estacions de la seva xarxa ferroviària, ja que, al marge que fer anar descuidadament un pal per unes instal·lacions que es van construir quan ni tan sols es podia imaginar que una cosa així arribés a existir, fa que sigui un risc molt greu que el pal entri en contacte amb algun dels nombrosos cables que acostumen a estar suspesos en l’aire a les estacions. Però també les actituds que mostren els usuaris fan que siguin perillosos, tant per ells com per altres passatgers. Així, mentre una o més persones busquen el millor angle per fer-se una foto que commemori el principi o final d’un desplaçament, es molt probable que inadvertidament (i en alguns casos simplement per que no els importarà), poden colpejar altre viatgers, poden destorbar el flux normal de persones (cosa que al Japó en moments de gran afluència pot suposar un gran perill i fins i tot riscos personals), o fins i tot caure inadvertida o inconscientment a la via.

Foto: The Japan Times

Foto: The Japan Times

Però també hi ha altres llocs on s’han prohibit aquests instruments del diable, com en nombrosos parcs d’atraccions (com Disney World Chiba, i també els d’altres països del món), entre altres causes per que poden activar algun mecanisme de seguretat. En algunes piscines i onsen s’han prohibit per que no es facin servir per fer fotografies inadequades (molts tenim en ment l’estereotip del pervertit japonès que fa fotos de les calces de les noies per sota la faldilla, que si ve no es més que això, un estereotip, la veritat es que d’haver-hi, ni han). I també hi ha el cas d’unes instal·lacions amb animals que no es permet fer-los servir per evitar que entrin en contacte amb els cables electrificats que dissuadeixen als animals de sortir, però que poden representar un perill per la salut de la persona que els toqui amb aquest pal. Finalment, en alguns casos només es recomana que es vagi amb compte ja que poden representar un risc, com en alguns accessos amb escales molt empinades (per exemple en alguns castells japonesos), on si es porta el pal desplegat mentre es puja o baixa, pot arribar a causar algun accident perillós.

S’haurien doncs de prohibir de forma més generalitzada? Be, la veritat es que al marge que el considero un aparell inútil fruit de la ment d’un esser molt astut que va veure el potencial per estafar a milions de persones, si tots plegats fóssim molt més prudents i lògics (dues virtuts que cada dia crec que menys gent posseeix de forma innata), no caldrien totes aquestes mesures. Malauradament, el esser humà es el millor capacitat per emprendre accions potencialment perilloses amb una alegria i despreocupació realment alarmant per a la seva pròpia supervivència, així que suposo que no hi ha altre remei que, aquelles persones que es preocupen per la seguretat prenguin aquest tipus de mesures per protegir a la gent, fins i tot si cal de si mateixa.

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: