Bitllets i abonaments del metro de Tōkyō

ticketsMetro05Quan vaig viatjar per primer cop al Japó, el metro de Tōkyō no semblava gaire preparat per als turistes estrangers: no hi havien abonaments especials (com a molt, si comproves 10 bitllets de cop, et regalaven el 11è), i a més de lo laberíntiques que poden ser algunes de les estacions, aquestes no estaven gens adaptades, per exemple, per les persones amb discapacitat (les escales son interminables, poques escales automàtiques, i els ascensors molt escassos). Però amb els diversos esdeveniments internacionals que ha s’hi han organitzat des de llavors, i molt especialment amb la perspectiva dels JJOO del 2020, això sembla que ha està canviant radicalment.

En relació a aquests canvis, inauguro una nova secció dedicada a proporcionar informació pràctica parlant de les diverses opcions de bitllets i abonaments que es poden fer servir les línies de Tōkyō Metro.

ticketsMetro02Bitllet senzill: el bitllet senzill serveix per a un sol viatge i el seu preu depèn de la distancia recorreguda (entre 150 i 310 Iens), i només son vàlids per al dia en que s’adquireixen. Es pot adquirir en les màquines expenedores que hi ha a les estacions, a sobre de les quals hi sol haver també un mapa de la xarxa amb el preu corresponent per arribar a una estació des de la que ens trobem. Es el bitllet del que generalment es parla quan et refereixes als viatges amb metro, però també la opció més cara, adequada tan sols si has de fer pocs viatges. També es aquest el bitllet al que es fa referència quan en blocs com aquest de vegades es diu: “en cas de dubte, compreu el més barat, que després ja podreu pagar la diferència al sortir”.

Cupons: si es volen fer bastants viatges al llarg de diversos dies, tenim l’opció d’adquirir algun dels tres tipus de cupons existents: Ordinari, Cap de Setmana/Festius, o Hores no Punta. Aquests cupons, que es poden adquirir a les mateixes màquines que els bitllets senzills, ens permeten obtindre entre 11 i 14 bitllets senzills pel preu de 10, però amb limitacions sobre el seu us. El Cupó Ordinari no presenta cap mena de restricció al seu us (ni tan sols la limitació de fer-lo servir el mateix dia de la seva adquisició com passa amb el bitllet senzill), però tan sols n’ obtenim un addicional. Amb el Cupó de Cap de Setmana/Festius obtenim 14 bitllets, però tan sols es poden fer servir en dissabte, diumenge o dies festius (inclòs el període 30 desembre – 3 gener). El Cupó Fora Hora Punta ens proporciona 12 bitllets per fer servir de dilluns a divendres entre les 10:00 i les 16:00 hores, o en el mateix període que els bitllets del Cupó de Cap de Setmana/Festius.

ticketsMetro01Abonament Suburbà/Estudiantil: aquest abonament no es massa pràctic per als turistes, però potser l’abonament estudiantil serveixi per aquells que vulguin anar a estudiar japonès durant una temporada si el seu allotjament i l’acadèmia on estudiïn no estan molt propers. Permeten un nombre il·limitat de viatges entre dues destinacions específiques, seguint una ruta específica, per a una persona determinada i durant un període de 1, 3 ó 6 mesos. El seu preu depèn de diversos factors. Es pot adquirir a les oficines del metro com a mínim 14 dies abans de començar a fer-lo servir.

Abonament General: aquest abonament permet un nombre il·limitat de viatges en totes les línies de metro durant un període de 1, 3 ó 6 mesos, per un preu de 17.300 Iens, 49.310 Iens o 93.420 Iens, respectivament). Es pot adquirir a les oficines del metro com a mínim 14 dies abans de començar a fer-lo servir.

Targeta PASMO: aquesta es una targeta de prepagament que ens permet fer servir tots els serveis de Tōkyō Metro, fins i tot moltes de les màquines expenedores i pagar a nombroses botigues que hi ha a les seves estacions. Bàsicament abonem una determinada quantitat de diners (entre 1.000 i 20.000 Iens) que queda registrada a la targeta, i que a mesura que anem gastant es va descomptant del saldo (s’hi poden associar algunes de les demès opcions, com els abonaments). Es recarregable, i molt pràctica. Es pot obtindre en les oficines del metro i a les màquines expenedores de les estacions. I si ets turista, fins que s’esgotin les existències, a Narita i Haneda es pot adquirir un model exclusiu per saldos de 2.500 Iens (+500 Iens de dipòsit).

ticketsMetro06

Bitllets de Transbordament: aquest bitllets ofereixen un descompte especial sobre el preu normal del trajecte quan es fa un transbordament cap a les línies de Toei i altres línies metropolitanes, fent servir el mateix bitllet.

Fins ara hem parlat dels bitllets més o menys habituals i pràctics per a la gent que hi viu o s’hi està durant un llarg període de temps. Però si només estarem uns pocs dies per fer turisme, i, tenint en compte les grans distancies que separen un lloc d’interès turístic d’un altre, estem segurs que farem servir moltes vegades el metro per desplaçar-nos, llavors segur que ens interessarà més algun dels següents abonaments especials.

ticketsMetro04Bitllet 1 Dia: vàlid per un nombre il·limitat de viatges amb totes les línies de Tōkyō Metro durant el dia especificat. Val 600 Iens i es pot adquirir per avançat a les oficines del metro (especificant el dia de validesa), o el mateix a les màquines expenedores (vàlid només per al dia de la compra). Per 1.000 Iens l’abonament es vàlid tant per a les línies de Tōkyō Metro, com per les línies de Toei.

Bitllet Combinat: aquest bitllet ens permet un nombre il·limitat de viatges amb totes les línies de Tōkyō Metro, Metro Toei, tramvies Toei (Toden), autobusos Toei (excepte els que requereixen reserva de seient), les línies metropolitanes de JR i les línies Nippori-Toneri. Costa 1.590 Iens i es vàlid pel dia especificat. Es pot aconseguir a les màquines expenedores de quasi totes les estacions de les companyies implicades i oficines de JR East.

Abonament Turístic: abonament pensat exclusivament per a turistes (nacionals o internacionals) que permet un nombre il·limitat de viatges amb totes les línies de Tōkyō Metro i Metro Toei, durant 1, 2 ó 3 dies consecutius. Costa 800 Iens, 1.200 Iens, o 1.500 Iens respectivament, i es pot adquirir a les oficines de nombroses agencies de viatges en forma de voucher, que posteriorment cal bescanviar a les oficines del metro. També es pot adquirir en alguns hotels (per als seus hostes, de vegades emmarcat dins un paquet especial) i algunes cadenes de botigues importants com Big Camera, Laox i Softmap. Sens dubte la millor opció per als turistes amb poc temps, que vulguin veure moltes coses amb pocs dies, i per tant hagin de fer molts desplaçaments cada dia.

ticketsMetro03

Si arribeu o sortiu de Tōkyō pels aeroports de Narita o Haneda, hi ha algunes combinacions especials que combinen un bitllet per arribar a la ciutat (o anar de la ciutat a l’aeroport) en algunes de les diverses opcions de transport disponibles per fer-ho, més l’Abonament Turístic abans mencionat.

Per altre banda, existeixen alguns cupons de descompte molt específics, en que es pot tindre l’Abonament Turístic i un descompte en algun servei addicional molt específic (servei d’autobusos JR Tokai, per exemple), només útil si volem fer servir aquest servei, o visitar les places amb descompte (com el Grutto Pass, que ens ofereix descomptes a 78 museus, galeries d’art, etc).

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: