Activitat sísmica a la zona de Hakone

Aquestes darreres setmanes han sorgit diverses noticies relacionades amb les forces de la natura que una vegada més han demostrat que el seu poder es imprevisible i demolidor, així que la noticia de l’activitat sísmica a la zona de Hakone, segurament passarà desapercebuda per ser insignificant en mig de tanta destrucció. Tot i això, vull destacar-la pel fet que representa una gran diferència respecte a un altre cas (Ontakesan), relativament recent, on una erupció no massa espectacular, va causar però nombroses morts per imprudència.

La zona de Hakone es una zona molt concorreguda, situada prop del Mt.Fuji, generalment s’inclou en qualsevol visita organitzada a la muntanya més famosa del Japó, encara que cada cop es més habitual entre els estrangers visitar-la de forma individualitzada (pels japonesos ja es zona habitual des de fa molt). La zona està plena de punts d’interès històric, natural i cultural, i per això encara va resultar més important actuar quan, en plena Golden Week, el període de vacances més important pels japonesos, l’activitat sísmica al voltant del Mt.Hakone es va incrementar de forma espectacular, arribant-se a notar moviments de força suficient com per ser notats pels essers humans. En aquests dies es van arribar a registrar fins a 266 moviments (10 de maig), encara que la majoria van ser imperceptibles, registrant-ne només sis de força suficientment elevada per ser notats.

Foto: Asahi Shimbun

Foto: Asahi Shimbun

Però com a mesura de prevenció, el 6 de Maig finalment es va elevar l’alerta, ordenant-se l’evacuació total d’una zona de 300m de radi al voltant de Owakudani, una zona que desprèn gasos volcànics de forma espectacular i que alimenta molts dels famosos onsen de la zona. Amb el pas dels dies aquesta ordre s’ha anat modificant, ampliant i reduint la zona segons semblava que evolucionava el fenomen, bàsicament amb la intenció de permetre les activitats mínimes necessàries pel manteniment dels establiments de la zona. Entre les indicacions podríem destacar la obligatorietat de portar casc, armilla corporal, màscara respiratòria i un escut de plexiglàs per poder accedir a moltes d’aquestes zones (per evitar així moltes de les causes que van causar bona part dels morts en l’erupció del Ontakesan).

Però sembla que la imprudència humana (o els interessos econòmics), son més poderosos que qualsevol mesura de protecció, i el mateix 10 de maig una zona molt propera estava atapeïda de visitants per veure els espectaculars jardins del Hotel Yama, on floreixen 30 tipus diferents d’azalees. Aquest hotel està situat a la riba Sud del llac Ashinoko, a molt pocs kilòmetres de Owakudani.

Foto: Asahi Shimbun

Foto: Asahi Shimbun

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: