La Flama d’Hiroshima i Nagasaki

El 6 d’Agost de 1945, les forces armades dels Estats Units van llençar la primera bomba atòmica sobre Hiroshima, i un altre sobre Nagasaki el 9 d’Agost del mateix any, fet que va costar la vida de milers de persones que van morir a l’instant. Actualment encara hi ha gent que està sofrint-ne les conseqüències.

Un temps després, Yamamoto Tatsuo, que va viatjar a Hiroshima en busca d’un oncle, hi va trobar una flama causada per la bomba cremant entre les runes de la casa del seu oncle. Agafant-la, la va portar de retorn a Hoshino-mura, el seu poble natal a la prefectura de Fukuoka, on la va mantindre viva com a record del seu oncle i expressió del seu ressentiment. Però, amb el pas dels anys, el significat de la flama es va convertir en un símbol del seu desig que s’abolissin les armes nuclears i s’assolís la pau. El poble de Hoshino va construir una torxa i hi va transferir la flama el 6 d’Agost de 1968. Des de aquell moment, amb el suport de tota la població, s’ha mantingut viva la flama.

L’ús d’armes nuclears pot destruir tota la raça i la civilització humanes… L’eliminació de les armes nuclears… s’ha convertit en el més urgent i crucial per a la supervivència de tota la humanitat.

No hi ha d’haver cap altre Hiroshima en cap punt de la Terra.

No hi ha d’haver cap altre Nagasaki en cap punt de la Terra.

(de “Prec per Hiroshima i Nagasaki”, Febrer 1985)

flamaHiroNaga

El 1988 la flama de la torxa es va barrejar amb un altre flama encesa pel fregament de teules trencades procedents de Nagasaki. Conjuntament amb 30 milions de signatures reunides com a suport al “Prec per Hiroshima i Nagasaki”, aquesta flama es va portar a la tercera sessió de la Assemblea General de les Nacions Unides pel Desarmament que es va celebrar a Nova York.

Al Abril del mateix any, membres de l’Associació Popular Shitamachi van proposar la idea d’encendre la flama dins el recinte del temple Ueno Toshogu a Tōkyō. El sacerdot principal del temple, Saga Shozen, va recolzar activament la proposta, i va prometre erigir un monument i treballar conjuntament per mantindre la flama cremant.

A l’Abril de 1989 es va fundar la Associació per la Flama de Hiroshima i Nagasaki cremant a Ueno Toshogu, que englobava gent de tot tipus i condició. Desenes de milers de persones van prendre part en la recol·lecta de fons al llarg d’un any. La construcció del monument es va finalitzar el 21 de Juliol de 1990.

En commemoració dels 45 anys de les tragèdies de les bombes atòmiques, la flama d’Hiroshima es va portar des de Hoshino-mura per encendre el monument el 6 d’Agost, i la flama de Nagasaki creada amb el fregament de les teules de Nagasaki es va unir al monument el dia 9.

Nosaltres jurem mantindre viva la flama de la bomba atòmica, convençuts que aquest monument contribuirà a enfortir els moviments populars d’arreu del món en favor de l’abolició de les armes nuclears i per aconseguir la pau que es la tasca més urgent que pot tindre qualsevol persona de qualsevol nacionalitat.

Nota: aquest es el text que es pot llegir al costat d’aquesta flama, on també es habitual veure tires de grues d’origami.

Informació important:

  • Lloc: Parc Ueno (Taitō-ku – Tōkyō)
  • Com arribar-hi: baixar a l’estació Ueno de les línies JR Yamanote, Ginza o Hibiya. Segons de on vinguis, un altre possibilitat es baixar a l’estació Ueno de la línia Keisei.
Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: