Ueno Tōshō-gū Jinja (上野東照宮神社)

De santuaris sintoistes anomenats Tōshōgū n’hi ha molts. De fet, durant el període Edo hi va arribar a haver-hi cinc cents, ja que es el nom que reben tots els temples dedicats a Tokugawa Ieyasu, el primer shogun que va aconseguir la unificació total del país. A l’Era Meiji molts van ser abandonats o absorbits per altres temples, però actualment encara en queden uns 130. El més conegut de tots possiblement sigui el que els seus descendents van fer construir a Nikko, però el que hi ha al Parc Ueno també te força rellevància.

toshogu01

Tokugawa Ieyasu va morir el 17 d’Abril de 1616 al castell de Sunpu, i al principi va ser enterrat a Kunosan, però posteriorment la seva ànima va ser transferida a Nikko, i d’allà al Palau Imperial. Per conveniència dels dàimio, finalment va ser enterrat en aquest temple de Ueno el 17 d’Abril de 1651. Des de aquell moment el temple ha estat reconstruït més de setze vegades, i es de remarcar que ha sobreviscut a nombrosos cataclismes que han afectat els seus voltants, però dels que ha miraculosament n’ha sortit pràcticament il·lès. Ha sobreviscut a incendis, terratrèmols, la guerra de Ueno el 1868, i fins i tot als bombardejos de la II Guerra Mundial.

El temple original es diu que va ser construït el 1627 per Todo Takatora, dàimio de Iga i Ise. El 1651 el net de Tokugawa Ieyasu, Tokugawa Iemitsu, el va convertir en un temple dedicat al seu avi, amb magnífics adornament de brillant vermell, blau, verd i or, i l’avinguda per acostar-se estava flanquejada per 200 gegantines llanternes de pedra i 50 llanternes de coure donades pels dàimio de tot Japó. També d’aquesta època es la porta d’estil xinès Karamon, que en totes dues fulles te gravats motius florals i ocells, i nombroses zones cobertes amb làmines d’or. La porta està flanquejada per dos lleons que, segons la llegenda, quan es fa fosc baixen fins l’estany Shinobazu per beure. Els pilars de la porta que hi ha a tots dos costats tenen gravats dos dracs coneguts com Noboriryu i Kudariryu (que significa drac ascendent i drac descendent), que es diu son obra de Hidari Jingoro, un famós escultor de l’era Edo. Al igual que els lleons, aquests dracs tenen nombroses llegendes associades.

A la dreta del temple, el 1639 es va erigir una pagoda de cinc pisos totalment coberta de lacats. Actualment aquesta pagoda està situada dins els terrenys del zoo de Ueno.

toshogu04

L’edifici principal conté murals del famós artista Kano Tan-yu, els sostres estan lacats i guarda una armadura que va portar Tokugawa Ieyasu. L’edifici està envoltat per corredors per tres dels seus costats, i tots els pilars i les portes estan cobertes de làmines d’or. El temple està envoltat pel Sukashi-bei, un mur de 170m de llarg construït el 1651. Es tracta d’un mur amb un tramat a través del qual es pot veure el l’interior i que està cobert de gravats de flors, ocells, peixos, etc., i que en el seu dia estava cobert de làmines d’or.

Ueno Tōshōgū va ser declarat santuari municipal de Tōkyō el 1873, i el 1907 Haiden, Karamon i Mizu-gaki van ser declarats Tresors Nacionals.

Cal destacar especialment els seus jardins, on les peònies son les reines, i que es poden visitar entre gener i mitjans de febrer i entre mitjans d’abril i principis de maig, per un preu addicional de 600円.

Jo vaig poder visitar el temple el 2001 i no em va cridar especialment l’atenció ja que semblava un temple vell i oblidat, però poc després va ser sotmès a un llarg període de restauració que no va acabar fins 2013, motiu pel que no he pogut veure com ha quedat. Suposo que ara si que realment valdrà la pena visitar-lo, sobre tot si es en l’època en que els jardins estan en el seu màxim esplendor.

Entrada del temple el 2001, abans de la restauració

Entrada al temple el 2001, abans de la restauració

Entrada del temple el 2010, durant la restauració.

Entrada del temple el 2010, durant la restauració.

Informació important:

  • Lloc: Ueno Tōshōgū Jinja (Taitoku – Tōkyō).
  • Cost: 200 円 (jardins 600円)
  • Com arribar-hi: aquest temple està situat dins el Parc Ueno, al que s’hi pot arribar baixar a l’estació Ueno de les línies JR Yamanote, Ginza o Hibiya. Segons de on vinguis, un altre possibilitat es baixar a l’estació Ueno de la línia Keisei.
  • Àlbum de fotos: Parc Ueno

toshogu02

Així estaba el temple el 2001, abans de la restauració

Així estaba el temple el 2001, abans de la restauració

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: