Nakamise-dōri (仲見世通り)

nakamise01

Al temple de Sensō-ji, entre les dues portes principals, Kaminariomon y Hōzōmon, hi ha uns 250 metres d’avinguda, als dos costats de la qual hi ha poc menys d’un centenar de botigues de records on el turista pot trobar gairebé de tot per regalar a la seva tornada del viatge. Generalment sempre està atapeït de gent, i pot ser una trampa mortal on perdre molt de temps si vas acompanyat per algú a qui li encanti “anar de compres”. De fet es perillós fins i tot “donar només un cop d’ull” ja que hi ha realment coses molt maques, encara que no excepcionals. Personalment crec que el més interessant son les galetes i altres dolços que venen en algunes d’aquestes parades (fàcilment identificables per l’olor que surt d’elles). A més a més, pots veure com es fan les galetes de forma totalment artesanal.

nakamise02

Però com he dit, parar ni que sigui un instant, es un perillós parany de temps (i de diners, que segur que surts carregat amb varies coses). I el pitjor es que fan que et concentris tan sols en aquesta zona, quan als carrers dels voltants del temple es poden trobar comerços tradicionals amb productes molt més autèntics, no tant enfocats exclusivament per vendre’ls als turistes.

Els orígens

Nakamise es un dels eixos comercials més antics de Japó. Des de que el shogun Tokugawa Ieyasu va establir la capital a Edo, tant la ciutat com els visitants al temple Sensō-ji van anar augmentar. I ja entre 1688 i 1735 es va crear el que acabaria sent Nakamise, quan els veïns d’Asakusa que proporcionaven alguna mena de servei als visitants del temple, van obtenir el dret a vendre les seves mercaderies en el camí d’accés al temple. Durant aquest període es van establir 20 cases de té entre Denbōin i Hōzōmon (llavors anomenada Niomon). Aquestes botigues es denominaven Yakudana. Per altre banda, a la zona de kaminarimon hi havia botigues anomenades Hiramise que venien joguets, dolços, menjar i records (omiyage). Mica en mica aquest nombre va anar creixent, i es va acabar convertint en un dels pobles al voltant d’un temple més ben ordenats de Japó.

Amb els canvis polítics de la Restauració Meiji, les terres pertanyents als temples van ser confiscades i els terrenys on es trobava Sensō-ji va passar a mans del govern metropolità de Tōkyō, que va crear una sèrie de lleis que va privar als comerciants de Nakamise dels seus drets. Així, el maig de 1885, el govern metropolità va ordenar a tots els comerciants que abandonessin la zona, i al desembre va iniciar-se la construcció de les botigues amb totxos, seguint l’estil occidental, naixent així el carrer Nakamise-dōri.

Nakamise des de l’Era Taisho

Les construccions de totxo amb l’atmosfera de l’Era Meiji van quedar destruïdes durant el Gran Terratrèmol de 1923. El 1925 es van reconstruir fent servir ciment i formigó, seguint l’estil Momoyama, amb un aspecte de lacat vermelló, cosa que el feia destacar com a centre comercial, però aquests també van ser destruïts el 1945. Els habitants de la zona els van reconstruir ràpidament, i durant la tardor de 1985 es van fer reformes per millorar el paviment i col·locar rètols lluminosos. A l’abril de 1992, sota la supervisió del Professor Ikuo Hirayama, de la Universitat d’Art de Tōkyō, es van pintar escenes d’Asakusa a les persianes frontals de les botigues.

L’actual Nakamise

Actualment Nakamise-dōri te un total de 89 botigues, 54 al costat Est i 35 al costat Oest, amb un estil integrador tant de les llums com de les decoracions estacionals per crear un conjunt que et pot deixar amb la boca oberta tant o més que el propi temple.

nakamise03

Informació important:

  • Lloc: Nakamise-dōri (Asakusa – Taitō-ku – Tōkyō)
  • Entrada: gratuïta
  • Com arribar-hi: a tan sols 5’ caminant de l’estació Asakusa de les línies Tobu Iskytree, Metro Ginza, Tsukuba Express o Metro Toei (sortida A4).
Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: