Sensō-ji (浅草寺) (III)

Després de parlar-vos de la història del temple Sensō-ji, i dels principals edificis que en formen part, avui seguim la nostra visita virtual a Sensō-ji aturant-nos una estona en aquells altres edificis que la major part dels turistes veuen de reüll, però que no els hi presten més atenció que com elements del paissatge.

A l’article anterior varem explicar les localitzacions A-D  segons la clau alfabètica d’aquest mapa. Avui seguirem a partir de la E:

sensoji03

E – Yogodō (影向堂)

Aquest edifici es va construir el 1994 per commemorar el 1200 Aniversari d’Ennin, el monjo que va establir oficialment Sensō-ji. Al seu interior hi ha estàtues de Bodhisattva Kannon i el Yogoshu, un grup de 8 budes protectors que van seguir els ensenyaments de Bodhisattva Kannon, cadascun assignat a un any particular segons el zodíac xinès (yogo es refereix a l’habilitat dels budes per desaparèixer temporalment i reaparèixer al nostre món).

sensoji15

F – Yakushidō (薬師堂)

Es tracta d’un petit edifici de no més de 30 metres quadrats, construït el 1649 pel tercer shogun Tokugawa, cosa que el converteix en un dels edificis més antics que es conserven. Originalment rebia el nom de kitayakushi per que estava orientat cap al Nord (kita), però Tokugawa Iemitsu el va fer canviar a Hashimoto Yakushido (yakushido al costat del pont) per la presencia d’un petit pont al seu costat.

L’edifici està consagrat al buda Yakushi, que es el buda de la medicina i la curació. Està acompanyat per 12 generals celestials, que es diu que van aparèixer en aquest món per respondre les dotze peticions que va fer Yakushi per salvar a la gent, així com pels 10 jutges que valoren els fets dels morts.

G – Awashimadō (淡島堂)

Va ser erigit a mitjans del segle XVIII, quan Awashima Myojin, una deïtat originaria de Wakayama i que es la protectora de les dones, va començar a ser adorada a Asakusa. Actualment encara es freqüentat per dones, que el 8 de Febrer preguen oferint les agulles trancades o inservibles per qualsevol altre causa. Al seu interior també hi ha les figures de Amidha Buda, Bodhisattva Kokuzo i Bodhisattva Toriko-jizo.

Després de la guerra es va fer servir temporalment com a temple principal, fins que aquest es va reconstruir. Posteriorment, el 1994, va ser totalment reconstruït.

H – Zenizuka Jizōdō (銭塚地蔵堂)

A principis del segle XVIII, una dona va desenterrar una gerra plena de monedes en el seu jardí. Però, preocupada per que el seu marit es tornés un dropo davant de la recent adquirida fortuna i acabessin perdent tot el que tenien, va decidir tornar a enterrar la gerra amb les monedes. Aquesta decisió va portar la prosperitat a la família, que va acabar situant una estàtua de Bodhisattva Jizō en el punt on ella havia enterrar la gerra.

Zenizuka Jizō-dō conté aquesta imatge, que encara es visitada per una gran quantitat de gent en busca de la prosperitat en els seus negocis. Les monedes es diu que estan enterrades sota la pagoda de pedra que conté sis estatues de Bodhisattva Jizō al centre d’aquest temple. D’aquí va sorgir el nom, que vindria a significar “monticle on el tresor està enterrat”. En aquest lloc cada mes, en les dates que contenen el número 4 (4, 14 i 24) es realitzen cerimònies budistes, sent especialment destacables les que tenen lloc el 24  de Gener, Maig i Setembre.

L’edifici actual va ser reconstruït el 1964. Els visitants es tradicional que ofereixin sal, encens i veles a les imatges de Jizō. Com la sal es fa servir per purificar les imatges de Jizō, aquestes també reben el nom de Shioname-jizō (Jizō  que llepa la sal).

I – Nitenmon (二天門)

sensoji11

Si ens dirigim al temple des de l’Est en doncs de seguir la ruta habitual, des de el Sud, trobem aquesta porta, que rep el seu nom de les dues deïtats budistes protectores (conegudes com a Ten) flanquejant aquesta porta: Zochoten i Jikokuten a dreta i esquerra respectivament. Està classificada com a Important Be Cultural, ja que es un dels pocs elements de Sensō-ji que van sobreviure als bombardejos de la II Guerra Mundial. La placa de la porta en que es llegeix el seu nom va ser creada per Sanetomi Sanjo, un aristòcrata i polític del segle XIX.

Originalment es va construir el 1618 com a porta del santuari Tosho-gu, que antigament estaba situat a l’interior del complex de Sensō-ji. Coneguda també com a Yadaijinmon, estava dedicada als antics deus Shinto. Tosho-gu va quedar destruït pe un foc el 1642, i aquesta porta, al igual que el pont de pedra situat davant de Yogodō van ser les úniques estructures que van sobreviure.

Sobre mitjans del segle XIX, la política del govern Meiji de separació de les dues religions principals van fer que les estàtues de Zochoten i Jikokuten, prèviament situades al santuari Tsurugaoka Hachiman-gu de Kamakura, es traslladessin al temple budista de Sensō-ji. La porta va canviar el seu nom a Nitenmon seguint la terminologia budista. Malauradament, les estàtues originals van quedar malmeses durant la guerra. Les que actualment guarden la porta procedeixen de Genyuin (la tomba de Tokugawa Ietsuna, el quart shogun) a Kanei-ji, el temple familiar dels Tokugawa al Parc Ueno de Tōkyō.

J – Denbōin i el seu jardí (伝法院)

Denbōin ha estat la residència del sacerdot principal de Sensō-ji  durant generacions. A més del Kyakuden (edifici per rebre als hostes) i l’entrada (tots dos construïts el 1777), el Ojoin, una biblioteca i l’escola (construïdes el  1871), Denbōin també inclou les sales privades del sacerdot principal. Anteriorment es coneixia com Kannonin o Chirakuin, però a finals del segle XVII va acabar adoptant el seu nom actual. Al Kyakuden es pot veure una mgnífica imatge del Buda Amidha.

El Denbōin te un jardí de 12.200 metres quadrats que des de fa uns anys ja ha deixat de poder ser visitat pel públic. Es diu que aquest jardí va ser creat a principis del segle XVII pel conegut mestre del té, arquitecte i dissenyador de jardins Kobori Enshu. En un recó del jardí hi ha la casa Tenyu-an, que es una rèplica d’una famosa casa de té de Kyōto que va resultar destruïda.

K – Chingodō (鎮護堂)

sensoji13

La principal imatge de Chingodō es popularment coneguda com Otanuki-sama (tanuki = os rentador), una deïtat que es creu que protegeix a la gent i les seves llars de les calamitats com el foc i els robatoris. Es per això que aquest temple es objecte de molta devoció popular. Segons la tradició, el seu origen es remunta a 1883 quan el sacerdot principal, Yuiga Shoshun, va declarar que els tanukis que vivien en els terrenys del temple eren els guardians de Denbōin en resposta a un somni que havia tingut. L’actual Chingodō es va construir el 1913, i cada any, el 17 de Març, hi te lloc un gran festival per donar les gracies a aquesta deïtat protectora.

El 1978 una estàtua de Mizuko Jizō es va erigir molt a prop de Chingodō. Misuko es refereix als infants i els no nats que han mort, i el dia 24 de cada mes s’hi celebra un servei religiós per pregar per aquests nens.

sensoji14

L – Bentendō (弁天堂)

Bentendō està situat en un petit desnivell denominat Benten-yama, i que està situat al Sud-est del temple principal. Al seu interior hi ha la deïtat femenina Benzaiten, també coneguda com Benten. Generalment Benten es representa com una jove, i es la deessa de la riquesa i la saviesa. Però la imatge d’aquest temple te el cabell blanc i es la d’una deessa anciana. Es considera una de les tres imatges de Benten més important de la regió de Kantō, conjuntament amb Enoshima Benten de Fujisawa, a la prefectura de Kanagawa, i Fuse Benten de Kashiwa, a la prefectura de Chiba. Tot i que la major part del temps no està obert al públic, si que es pot veure en determinats dies o durant les cerimònies budistes.

A la dreta de Bentendō hi ha un petit campanar del que penja una campana forjada per Makino Narisada el 1692 per ordre de Tokugawa Tsunayoshi, el cinquè shogun. La campana es coneguda entre els veïns com “la campana que anuncia el temps”, i segueix sent repicada per un monjo cada matí a les 06:00. També es el protagonista d’un famós haiku. Encara que el campanar va resultar destruir en un atac aeri, la campana va sobreviure i va ser novament penjada al campanar després de la seva reconstrucció el 1950.

Pagoda Shakyo

Tot i que no està marcada en el mapa, a Sensō-ji hi ha una petita pagoda que es fa servir per guardar els sutres manuscrits oferts com ofrenes pels fidels.

sensoji12

Fins aquí els edificis del complex de Sensō-ji. En el proper article farem una visita ràpida als jardins de Sensō-ji i les nombroses estàtues i monuments que hi ha.

Informació important:

  • Lloc: Sensō-ji (Asakusa – Taitō-ku – Tōkyō)
  • Entrada: gratuïta
  • Com arribar-hi: a tan sols 5’ caminant de l’estació Asakusa de les línies Tobu Iskytree, Metro Ginza, Tsukuba Express o Metro Toei (sortida A4).
  • Àlbum de Flicker: Temples de Tōkyō
Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: