Sensō-ji (浅草寺) (II)

sensoji05

A l’article anterior us vaig parlar de la història del temple Sensō-ji, un dels llocs més coneguts i fotografiats de Tōkyō, a més de ser el temple més antic de la ciutat. Avui començarem a veure de forma més detallada els diversos edificis que el composen, encara que malauradament no tots es poden visitar.

Sensō-ji i Asakusa, el barri on es troba, estan íntimament lligats, doncs els dos s’escriuen emprant els mateixos kanji (浅草), encara que es pronunciïn de forma diferent: “sensō” es la pronunciació xinesa, mentre que “asakusa” es la pronunciació japonesa. Això fa que, com succeeix amb molts temples japonesos, realment sigui un lloc de pas, tot i que la invasió de turistes que generalment envaeix el carrer central i els principals edificis fa que no es noti tant. Això si, el temple es més que un parell de portes i un temple principal, cosa que moltes vegades semblen oblidar els que el visiten seguint les “borregades” turístiques.

Si seguim el camí habitual de tots els turistes, el primer que ens trobem es la porta Kaminarimon que, al passar-la, i un cop sortejat la trampa comercial que es Nakamisedōri, arribem a la porta Hōzōmon, que es la que ens permetrà accedir a l’edifici principal Kannondō. Però tant a dreta com a esquerra d’aquest, el camí habitual, podem trobar altres edificis, estàtues i temples que be es mereixen un petit desviament.

A continuació us explicaré algunes coses sobre cadascun d’aquest elements, seguint la clau alfabètica del següent mapa:

sensoji03

A – Kaminarimon (雷門)

Kaminarimon, o porta del tro, representa l’entrada principal al recinte, i dona pas a un dels elements més característics del temple, el llarg carrer comercial Nakamisedōri.

A l’interior de la porta, a cada costat hi ha unes gegantines estàtues de fusta de les divinitats protectores Fujin (deu del vent) i Rajin (deu del tro), que donen nom a la porta. La porta original es va construir l’any 942 per ordre del comandant militar Taira no Kinmasa una mica més al Sud (a Kamogata), i posteriorment traslladada a la seva ubicació actual durant el període Kamakura. Però com ha succeït en tants altres temples, al llarg dels segles s’ha cremat en diverses ocasions. La que podem veure avui dia es va construir el 1960 gracies a una donació de Konosuke Matsushita (1894-1989), fundador de Panasonic, 95 anys després que la porta anterior quedés destruïda per un incendi.

sensoji04

B – Hōzōmon (宝蔵門)

Aquesta porta es va erigir per primer cop l’any 942 amb el nom de Niomon (仁王門) per ordre de Taira no Kinmasa, en compliment d’una promesa feta si aconseguia convertir-se en el senyor de la província de Musashi (la zona de l’actual Tōkyō). Destruïda i reconstruïda diverses vegades, el seu disseny va canviar dràsticament al ser reconstruïda l’any 1649 per adorar a Nio, el deu que furiosament acaba amb els enemics del budisme, gracies a un donatiu de Tokugawa Iemitsu (1604-1651). El 1692 es va decorar amb una placa en que es llegia Sensō-ji creada pel Príncep Eremita Ryosho, membre de la família imperial i sacerdot principal d’un prestigiós temple de Kyōto.

La porta va sobreviure més de 250 anys, però es va cremar durant un atac aeri a finals de la II Guerra Mundial. La porta actual es va construir el 1964 gracies a una donació de Yonetaro Otami (1881-1968), fundador del Nou Hotel Otani (un dels principals de la ciutat), i es ca canviar el seu nom a porta del tresor. Es la porta que condueix al temple principal, i encara conserva dues estàtues Nio per protegir el temple. En el pis superior es conserven alguns sutres pintats a la Xina durant el segle XIV i altres Importants Bens Culturals. Per construir la porta actual es va fer servir formigó (com tantes altres reconstruccions de la època), però copia perfectament els detalls de la seva predecessora de l’Era Edo.

sensoji06

C – Temple principal (本堂)

Kannondō (観音堂)

El temple principal es va construir per primer cop l’any 628, i ha estat destruït i reconstruït diverses vegades, la principal per ordre de Tokugawa Ieyasu el 1649, construcció que va resistir fins els bombardejos de la II Guerra Mundial. L’edificació actual es va construir el 1958 gracies a les donacions de centenars de milers de fidels. En la seva reconstrucció es va fer servir formigó, una solida estructura de bigues d’acer i teules de titani, encara que manté els detalls de la seva predecessora de l’Era Edo. L’element que més destaca es el sostre, que es molt més pronunciat i alt del que es habitual, i que permet que se’l pugui veure des de força distancia.

A la part posterior es troba el nanjin (santuari interior), de 4.5 metres d’amplada i 6 metres d’alçada, i dividit en una sala anterior i una posterior. La estàtua de Bodhisattva Kannon que es va amagar de la visa dels humans es troba a la sala posterior, mentre que a l’anterior es pot veure el duplicat idèntic realitzat per Ennin, en un zushi (temple miniatura) daurat denominat Gokuden. També hi ha diverses figures de Kannon que alguna vegada van portar personalitats diverses, com els shogun de la Era Edo o membres ordenats sacerdots de la família imperial. A dreta i esquerra del gokuden hi ha les deïtats protectores budistes Bonten i Taishakuten. A la part posterior del nanjin hi ha una estàtua de Fudo Myo-o (a l’esquerra) i una de Aizen Myo-o (a la dreta), els ajudants de Bodishattva Kanon.

sensoji08

sensoji10

sensoji09

D – Pagoda de cinc pisos (五重塔)

Aquesta pagoda, construïda l’any 942, va ser reconstruïda per Tokugawa Iemitsu al igual que Kannondō i Hazōmōn.

La pagoda va ser declarada tresor nacional pel govern el 1911, però també es va cremar a causa dels bombardejos durant la II Guerra Mundial. Reconstruïda el 1973 gracies a les donacions populars, actualment se li ha afegit un lloc per deixar les tabletes funeràries i les oficines del temple. A més a més, conté les restes òssies de buda, unes relíquies donades per Sri Lanka.

sensoji07

Fins aquí els edificis principals del complex de Sensō-ji. En el proper article visitarem els altres temples que hi ha dins els terrenys de Sensō-ji.

Informació important:

  • Lloc: Sensō-ji (Asakusa – Taitō-ku – Tōkyō)
  • Entrada: gratuïta
  • Com arribar-hi: a tan sols 5’ caminant de l’estació Asakusa de les línies Tobu Iskytree, Metro Ginza, Tsukuba Express o Metro Toei (sortida A4).
  • Àlbum de Flicker: Temples de Tōkyō
Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: