Rutes gastronòmiques

Anteriorment ja he parlat abastament de què menjar al Japó, i de la infinitat de possibilitats que se’ns presenten. No es estrany doncs que una de les millors opcions temàtiques per viatjar al Japó sigui fer una ruta gastronòmica, doncs cada zona del Japó ha rebut diferents influències, o te condicions pròpies que justifiquen les diferències fins i tot en els plats “nacionals” (per posar només un exemple, no tenen res a veure els okonomiyaki que podeu tastar a Tôkyô amb els de Hiroshima).

visitar19

visitar20

Es ben cert que de vegades no cal desplaçar-se fins el lloc on es prepara un determinat tipus de menjar, doncs a les grans ciutats com Tôkyô o Ôsaka (o els seus voltants) hi ha botigues especialitzades, zones especials en els supermercats dels principals grans magatzems, i fins i tot restaurants que ofereixen el menjar d’altres regions per que les puguin degustar els locals, però no es el mateix que provar-les a la zona, on potser fins i tot una petita parada de menjar farà la recepta més bona i “autèntica”.

visitar18

En ocasions anteriors ja he parlat d’alguns llocs que reuneixen restaurants de diverses parts del país, per que tothom pugui fruir de les diverses varietats, com passa en el cas del ramen amb el Ramen Stadium de Fukuoka i el Museu del Ramen de Yokohama. No son l’ideal en el que jo pensaria per fer una ruta gastronòmica, però poden ser un substitut adequat per tastar els plats de zones on no puguem arribar.

Però al marge de quanta part del territori japonès acabem recorrent en busca del menjar característic, fins i tot dins una petita zona podem trobar infinitat de possibilitats, o com a mínim per omplir els estómacs dels més exigents, i fer-te guanyar una bona quantitat de kilos addicionals. I dins d’una mateixa zona el que també podem fer es “comparar”. Podem dedicar-nos a un plat o grup de plats determinat, i anar tastant com el fan a diversos llocs, doncs tal com son la majoria de restaurants japonesos, cadascun te el seu “secret”. Hi ha una pel·lícula japonesa del 2006 titulada Udon on estableixen una ruta de degustació d’aquest plat per la zona de Kagawa, a l’illa de Shikoku, que desperta una veritable febre per tastar les diferents versions que es preparen a la zona. Be, la pel·lícula es una comèdia exagerada, però coincideix bastant amb la idea d’anar tastant un mateix plat.

visitar17

Evidentment, aquest tipus de ruta pot dependre molt de l’economia de cada persona, i els plats seleccionats en deriven directament. No es el mateix fer una ruta per tastar fideus, que una en la que tastem només fugu (peix globus), vedella matsuzaka, cranc i altres delicadeses similars, però totes tenen possibilitats.

I si ens cansem de tanta cuina japonesa, també podem aprofitar per tastar altres cuines que no es tan fàcil que puguem tastar a casa nostra (o al menys no de forma tan autèntica) com la xinesa (per exemple al Chinatown de Yokohama, o al barri xinès de Kobe), o la coreana (al barri Tsuruhashi d’Ôsaka).

I sobre tot no oblideu que el menjar japonès està molt influenciat per les diverses estacions, fent servir sempre que es possible aliments de temporada, així que una ruta gastronòmica a la primavera no tindrà tampoc res a veure amb una feta, per exemple, a la tardor, cosa que ens pot motivar (si encara us falten raons) per visitar Japó en diverses èpoques de l’any.

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: