Què menjar al Japó: sushi

Sushi, el plat més internacionalment conegut de la gastronomia japonesa, i possiblement un dels millors ambaixadors del país del sol naixent arreu del món. Si viatges al Japó es possible que se’t plantegi un dilema a l’hora de decidir si menjar o no sushi. Allà es fàcil poder atipar-te de sushi, però llavors perdràs moltes oportunitats de menjar la resta de la infinitat de magnífics plats de la cuina nipona. I si decideixes que, total, com sushi en pots menjar amb molta facilitat a qualsevol restaurant japonès de la teva ciutat, millor concentrar-te en altres plats, més difícils de trobar al teu país, també t’equivocaràs doncs perdràs l’oportunitat de tastar alguns tipus de sushi que rarament degustaràs fora del Japó. Un veritable dilema!

El sushi es un plat que, fins i tot entre els propis japonesos, no acostuma a preparar-se a casa, si no que sempre s’encarrega a algun lloc, ni que sigui per acabar menjant-ho a casa. Però no per això es més senzill trobar un restaurant de sushi que, per exemple, un de fideus, a excepció feta d’algunes zones emblemàtiques com el mercat de Tsukiji, on si matines podràs tastar el sushi més fresc del món (hagis pogut visitar o no la subhasta del peix).

Però, on es millor menjar el sushi? La veritat es que la oferta es tan diversa, que gairebé us recomanaria provar totes les opcions si en teniu l’oportunitat (i de pas saciar un irrefrenable desig de menjar sushi que pugueu tindre), al cap i a la fi, com jo ho veig, tan sols hi ha tres possibilitats bàsiques, encara que dins cada una podeu arribar a trobar grans diferencies qualitatives… i, evidentment, de preu.

Kaitenzushi (回転寿司)

El famós sushi giratori es el que podríem considerar “fast food” del sushi, i la veritat es que a alguns llocs, com Barcelona, no te massa bona reputació doncs es una fórmula de la que han abusat els xinesos per donar una certa “credibilitat” als seus restaurants, fent bufets giratoris on el sushi (de com a màxim 2-3 tipus bàsics) es realment minoritari en mig de plats d’arròs tres delícies.

menjar34

Però Japó es un altre univers en aquest aspecte, i anar a un sushi giratori pot ser molt divertit. El concepte ja el sabeu, els platets de sushi van donant voltes per davant dels clients gracies a una cinta transportadora, i al final pagues pels que has agafat (poden tindre preu fix o dependre del tipus, però no he trobat mai cap que sigui “tant com mengis” per un preu únic). A la cinta acostumen a estar tan sols els tipus més comuns, però també van donant voltes uns cartells que ofereixen els tipus menys consumits, per que el puguis demanar quan vulguis. Els “sushimen”, que en aquests casos sempre veus (no com als bufets giratoris de, per exemple, Barcelona), et fan el sushi demanat al instant.

menjar33

Hi ha alguns locals molt més modernitzats, en que els plats que agafes es contabilitzen de forma automàtica per ordinador, i també hi ha una pantalla electrònica per demanar alguns tipus especials, que un cop preparats van directament a la teva taula.

I, tot i que no sol ser tan habitual, en aquests restaurants de vegades també pots demanar alguns plats complementaris i senzills, com una sopa de miso.

Els kaitenzushi son doncs un bon lloc per menjar sushi fins a rebentar, però ves amb compte, que si et passes, la factura final pot donar-te un bon ensurt. I es que al cap i a la fi, el sushi entra massa be com per poder parar sense una gran força de voluntat.

Sushi “sota demanda”

Per a mi el millor tipus de restaurant de sushi. Acostumen a ser restaurants que, si be tenen taules, es caracteritzen per tindre una llarga barra on seus, i a l’altre costat hi ha un sushiman que et va preparant els tipus de sushi que tu li demanis. Es possible que tinguin alguns plats complementaris, o fins i tot alguns “packs” pre-establerts, però el més habitual es que tu demanis un tipus, i et facin 1-2 peces del tipus demanat. D’aquesta forma, tu vas demanant, vas menjant, i quan dius prou pagues pel que has menjat.

menjar31

Així dit, podríeu pensar que son simplement restaurants tipus kaitenzushi, però sense la cinta transportadora, però la veritat es que en aquests la varietat acostuma a ser més gran, especialment en el cas dels tipus de peix menys habituals, i de millor qualitat, sense que per això el preu s’incrementi desmesuradament.

Safates de Sushi

Dins aquesta categoria incloc els restaurants de sushi en que ofereixen unes combinacions predeterminades de peces de sushi per un preu determinat, però també les cases que et preparen el sushi per emportar. En aquests casos pot ser que l’oferta sigui una mica més lliure, i que puguis escollir X peces de determinat tipus, en doncs d’estar prèviament fixat quines han de ser. I si arribem a l’extrem més baix de la qualitat (encara que això no vol dir que aquesta sigui dolenta, sobre tot comparat amb alguns restaurants suposadament “japonesos” a occident) del sushi, tenim les safates preparades que es poden trobar en els konbini.

menjar32

En el cas dels restaurants, la veritat es que els plats son molt atraients, generalment servits en unes safates rodones lacades, que sens dubte heu vist alguna vegada, però personalment no m’acaben de convèncer, doncs encara que tinguin diverses combinacions, el fet de no poder escollir (tan) lliurement, i que en general son més cars, no em compensa la probable millor qualitat que puguin tindre.

menjar30

Però després de parlar tant de on menjar el sushi, queda la gran pregunta de “quin sushi menjar”. Tot i que ara la proporció va normalitzant-se, la veritat es que no fa massa temps que a occident quasi be només podies trobar maki sushi, amb una mica de nigiri en alguns llocs. Actualment el nigiri s’està imposant més, sobre tot si el restaurant japonès es autèntic, però encara es quasi impossible trobar temaki. I sobre la selecció de peixos, la veritat es que, innovacions al marge, hi ha una mitja dotzena de tipus que pots trobar a molts llocs, però la resta es bastant més difícil.

A Tôkyô el tipus més comú es el nigiri, tot i que també trobes maki i, sobre tot, a quasi qualsevol lloc es possible demanar temaki (aprofiteu per provar-ne de tots tipus). Però el més important, podeu tastar tipus que serà quasi impossible que trobeu mai a occident, encara que sense menysprear un petit tast dels més comuns, per comprovar la diferència de sabor.

Si voleu saber més dels possibles tipus de sushi que us podeu trobar, i veure, per exemple, la carta d’un restaurant, us recomano que llegiu aquest article sobre el sushi, on també es parla de tipus molt més locals, i totalment desconeguts en les nostres latituds, de sushi.

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: