Què menjar al Japó: fast food

Es molt habitual que s’equipari la paraula “fast food” amb “menjar escombraries”, malgrat les campanyes promocionals de les principals companyies del sector per rentar la seva imatge. Tot i això, al parlar dels fast food al Japó no podem fer una equiparació tan senzilla, al menys amb la meva valoració del que literalment vol dir fast food.

menjar13

Es cert que el Japó te la seva quota de cadenes multinacionals de “fast foods”, no sols d’hamburgueseries com McDonalds, si no també d’altres productes com Mr.Donuts o Subway, per posar tan sols alguns exemples. Fins i tot tenen les seves pròpies companyies del sector, com Mos Burger o Lotteria. Però també tenen un tipus de menjar que jo qualificaria de fast food, malgrat que l’únic que tenen en comú amb el concepte occidental es que es suposa que son llocs per menjar ràpidament i marxar, no estar-s’hi amb més calma i fruir del menjar sense engolir-ho. I dic que “es suposa” per que la veritat es que els de tipus “occidental” la gent moltes vegades els fa servir com a llocs de reunió econòmics, quasi com una cafeteria.

Però anem a pams, que fins i tot les hamburgueseries més occidentals tenen les seves particularitats.

Hamburgueseries

menjar15

Parlar tan sols d’hamburgueseries al referir-se a les cadenes de restaurants fast food que segueixen el model occidental es generalitzar massa ja que el mateix concepte es pot aplicar a altres productes com els donuts i els entrepans, però deixeu-me que ho generalitzi així ja que es una forma que tothom comprendrà.

Al Japó hi ha diverses cadenes nord-americanes que operen bàsicament de la mateixa forma que a occident, i n’hi ha moltes més que han intentat entrar en el mercat japonès i han fracassat (com Burger King, i crec que també Wendy’s). Ara la més important es McDonalds, que després d’uns inicis que la van conduir al fracàs, ha aconseguit remuntar i assentar-se amb prou solidesa en el mercat nipó. El mateix han aconseguit altres companyies com Kentucky Fried Chicken, Mr.Donuts o Subway, però en tots els casos això ha estat possible únicament gracies a un procés d’adaptació als gustos japonesos, fins el punt que si be pots seguir degustant productes tan significatius de la marca com un BigMac, generalment inclouen nous productes exclusius pel mercat japonès.

menjar16

També existeixen les cadenes pròpies del país, com Lotteria i Mos Burger, que tot i funcionar com les multinacionals, ofereixen una sèrie de productes molt més ajustats als gustos locals, i no es queden estancades en l’oferta habitual, si no que constantment estan “inventant” noves opcions, amb més o menys èxit, com hamburgueses de ramen, hamburgueses negres o autèntiques gratacels d’hamburgueses.

Fast foods tradicionals

menjar14

A falta d’un nom més adequat, anomeno fast food tradicionals als restaurants que, amb un esperit de menjar ràpid, serveixen productes propis de la cuina nipona com fideus, curris i bols d’arròs amb diversos complements per sobre. Aquests restaurants també solen formar part de cadenes, com es el cas de Yoshinoya (arròs amb verdures i carn), Curry House CoCo (curris), etc., però també hi inclouria una infinitat de petits restaurants que es poden trobar per tot arreu.

Aquest restaurants es caracteritzen per ser més aviat petits, oferir un únic tipus de menjar, encara que les variants poden arribar a ser molt nombroses, generalment no tenen taules si no una llarga barra amb tamborets, i moltes vegades més que demanar al cambrer, el que has de fer es treure un tiquet amb el que vols a una màquina que hi ha a l’entrada, i entregar-ho al cambrer.

menjar17

Així doncs, en cas de viatjar al Japó, encara que hagis decidit tastar tan sols cuina japonesa, els fast foods no son una opció per menjar que jo descartaria immediatament, ni tan sols els del tipus hamburgueseria. Poden ser molt pràctics per un menjar ràpid que et permetrà matar el cuc de la gana sense perdre massa temps de visites, disponibles a gairebé qualsevol hora (alguns no tanquen les 24h), que en general no ofereixen mal menjar, força econòmics (pots menjar prou be per menys de 1000円) i que pots trobar per tot arreu.

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: