Què comprar al Japó: Temples

Si hi ha alguna cosa de la que podeu arribar a afartar-vos de visitar al Japó, son els temples. Hi ha temples sintoistes, temples budistes, alguns que tenen elements tan pròxims d’una i altra religió que no sabries diferenciar-les, pots girar una cantonada i trobar-te un petit temple local… i possiblement a tots ells trobaràs alguna cosa en que gastar-te els diners. Si el temple es gran hi haurà diversos llocs atesos pels monjos o mikos on poder adquirir aquests productes, però si es petit es probable que sigui una petita botigueta on no sempre trobaràs algú, o fins i tot un “serveixi’s vostè mateix”. De fet, fins i tot es possible trobar-hi una màquina automàtica per dispensar els productes.

temples01

Al Japó pots trobar temples de totes les mides i popularitats, molts contenen elements històricament significatius, i altres passen gairebé totalment desapercebuts, molts segueixen complint la seva funció religiosa, mentre que altres (o parts d’ells) son més monuments a visitar pels turistes que centres de culte, però gairebé sempre hi haurà, com a mínim, alguna cosa per deixar-te els diners, al marge del calaix de les ofrenes i donatius. Es cert que la major part tenen el mateix (o coses molt similars), i que potser moltes de les coses que ofereixen no ens interessaran doncs son pròpies del culte, encara que tot i així hi ha gent a la que li pot interessar.

Els més importants històricament acostumen a tindre diversos llibres sobre el temple i, si conté alguna mena de jardí, segur que n’hi haurà algun amb fotografies realitzades en diverses èpoques de l’any, per veure com canvien els colors i les formes segons l’estació. De entre els que encara segueixen servint com llocs de culte, els més importants segurament vendran llibres de religió que fora dels fidels o els més estudiosos, no crec que interessin gaire als turistes. En canvi, altres elements com rosaris o encens, malgrat ser elements del culte, es possible que interessin a més gent, encara que sigui per altres motius. Per altra banda, els més significatius acostumen a formar part de rutes de peregrinatge, i es molt probable que també hi hagi alguns monjos encarregats de firmar els llibres dels peregrins (una mena de llibre com el que porten els que fan la Ruta de Santiago, però bastant més complert), però no se si ho fan també per a gent normal (no peregrins).

Però si hi haguéssim de destacar algun element com el més “popular”, sens dubte hi hauria tres en els primers llocs del ranking, fins i tot entre els turistes menys interessats en la religió: amulets, ema i omikuji.

Amulets

Els japonesos no se si son molt supersticiosos o molt “per si…”, però la veritat es que els amulets son habituals a tots els temples mitjans i grans, i fins i tot n’he vist en alguns de petits, sobre tot si son famosos per servir com a “protecció” contra alguna circumstància concreta. Els amulets generalment son unes bossetes de tela decorades amb un paper a l’interior (no heu de treure’l de la bossa per res del món) que conté una oració de protecció contra alguna cosa específica. Les més habituals pel que he vist son per aprovar un examen, per conduir segur, per tindre un part sense problemes…

Aquests amulets es suposa que s’han de portar a sobre quan es doni la circumstància  i tenen una caducitat, doncs a primers d’any cal cremar-los, i comprar-ne de nous (marketing religiós per assegurar-se els ingressos?).

Ema

Les ema son unes petites plaques de fusta pròpies de la religió sintoista en la que una persona escriu un desig i la penja en un lloc sagrat del temple per que els kami les llegeixin i facin complir el seu desig. Aquestes plaques solen estar decorades per una banda amb motius relacionats amb el temple, i el preu que he vist més habitualment que tenen es 500円. Podríeu pensar que això no es una cosa que els estrangers demandin gaire, però la veritat es que us sorprendríeu de la quantitat de plaques no escrites en japonès (els kami japonesos comprendran el missatge?) que es poden arribar a trobar en els temples.

temples02

Omikuji

Els omikuji (o simplement mikuji) son unes tires de paper que prediuen la sort d’una persona. Per un donatiu (generalment estipulat en 100円) que s’introdueixen en una caixa, pots extreure d’un recipient un bastonet amb un número, que t’indica de quin calaix (poden haver-hi centenars) has de treure el paper que et dirà si tindràs bona o mala sort, i en que consistirà aquesta en determinats aspectes de la vida com viatges, feina, família, estudis, amor, etc. Si us surt mala sort, per allunyar-la haureu de doblegar el paper i lligar-lo en un arbre sagrat del temple (o si el temple es molt visitat, en uns ferros especialment preparats per a fer-ho). Cert que es pot fer trampa, però llavors, on estaria la gracia?

temples03

Com podeu veure, les opcions son múltiples i diverses, i en alguns casos (sobre tot els omikuji) es possible fins i tot que repetiu en diversos temples (o en un mateix si us surt reiterativament la mala sort), però sempre, sempre, acabareu com a mínim tafanejant la botiga, doncs sempre està estratègicament situada en un lloc de pas obligatori, o a prop de les màquines de refrescos, on es habitual que acabeu anant-hi, sobre tot si visiteu el país a l’estiu.

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: