El Cristianisme al Japó

Entre Juny de 2013 i Juny de 2014 tindrà lloc l’Any Dual Espanya-Japó per celebrar els 400 anys de l’establiment de relacions diplomàtiques entre tots dos països, quan l’anomenada Ambaixada Keicho va arribar a terres hispanes, setanta anys després de l’arribada dels primers occidentals al Japó i del inici del pontificat catòlic al país del sol naixent a mans de San Francesc Xavier. Anteriorment ja us he parlat de la presencia de Sant Francesc a Kagoshima, i com els detalls històrics d’aquest període cauen fora dels objectius d’aquest bloc, ja us en parlaré a la secció d’història del Portal Descobrir Japó.

Però des d’aquest bloc també em vull sumar a aquesta commemoració, dedicant el mes de Juny de la campanya “12 mesos, 12 temes” a la petjada deixada pel cristianisme en terres nipones, bàsicament en monuments i llocs interessants de visitar com a turista.

L’arribada dels predicadors espanyols i portuguesos al Japó, primers jesuïtes i més tard també dominics i franciscans, va ser decisiva en el desenvolupament històric del Japó i les seves polítiques, inclòs el tancament total de les fronteres exteriors que va decretar Tokugawa Ieyasu i que va durar gairebé tres-cents anys. Lafcadio Hearn opina que si s’hagués deixat fer als missioners en doncs d’expulsar-los, el Japó hauria deixat d’existir tal i com el coneixem, i personalment crec que te tota la raó i que l’expulsió va ser una benedicció dels deus.

catolicisme02

En qualsevol cas, abans de l’expulsió total el catolicisme s’havia estès considerablement, i malgrat les execucions, prohibicions i altres polítiques repressives, molts van continuar professant la seva fe catòlica i transmetin-la a les generacions posteriors, de forma que quan el país es va tornar a obrir a Occident al segle XIX, la tornada del catolicisme va trobar una base de fidels ja existent bastant nombrosa, principalment concentrada a la zona de Nagasaki i l’illa de Kyûshu en general.

Actualment menys del 1% de la població es cristiana practicant, però malgrat això molts japonesos hi tenen una certa afinitat. Hi ha qui diu que els japonesos neixen sintoistes, es casen cristians i moren budistes. No se fins a quin punt es cert, però el que es segur es que moltes japoneses es casen de blanc, tot i no ser cristianas. I amb la normalitat característica de la llibertat religiosa del Japó, i la forta interacció entre els diversos cultes, fins i tot hi ha hagut dos primers ministres obertament catòlics sense un sentit d’excepcionalitat com va passar als Estats Units la primera vegada que va sortit escollit un president catòlic o un de negre.

catolicisme01

Tot i que no son especialment visibles, actualment hi ha nombroses universitats, col·legis de totes les etapes educatives, residències de tota mena i esglésies catòliques per tot el país (encara que alguns estudiosos catòlics estrangers consideren que no s’està fent una autèntica tasca evangelitzadora per aconseguir augmentar el nombre de creients practicants), però durant aquest mes dedicat al cristianisme al Japó ens centrarem únicament en els edificis i monuments relacionats més destacables des de el punt de vista merament turístic.

catolicisme03

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: