Dejima (出島)

Dejima07

L’illa artificial de Dejima es possiblement l’enclavament occidental més famós de tot el Japó, doncs es va convertir en l’únic punt de contacte i intercanvi entre occident i el Japó durant el llarg període d’aïllament del país. Però també va ser per on van entrar les idees revolucionaries i diverses tècniques que van conduir el país a la Restauració Meiji.

Quan el govern japonès va prohibir als missioners portuguesos que fessin proselitisme al Japó, el 1636 es va construir una illa artificial de 15.000m2 per confinar-hi tota la relació entre tots dos països. Aquesta illa es va denominar Dejima. El 1639 els portuguesos van ser totalment expulsats del Japó i Dejima va quedar deshabitada fins que el 1641 els holandesos van traslladar el seu post comercial de Hirado a Dejima, convertint-se llavors en l’única finestra a través de la qual els japonesos van aprendre, per exemple, noves tècniques en medicina. Però també va ser el punt a través del qual el Japó va ser conegut arreu del món.

Dejima03

Dejima02

Dejima no era tan sols el lloc on es produïen els intercanvis, on atracaven els vaixells i on es emmagatzemaven les mercaderies, era també el lloc on vivien les empleats holandesos, i els capitans i mariners dels vaixells. Els occidentals no podien anar i vindre com volien, si no que estaven confinats als límits de Dejima.

Amb la Restauració Meiji i l’occidentalització del país, Dejima va deixar de tindre raó de ser, i de fet aviat va deixar de ser una illa, doncs va tindre lloc un intents programa de reclamació de terra al mar, que el 1904 va integrar totalment Dejima a la resta de la ciutat. Fins el 1922, que el seu emplaçament va ser declarat Lloc Històric d’Interès Nacional, Dejima va anar diluint-se en l’oblit, i no va ser fins el 2001 que s va poder completar un procés de recuperació i restauració que ens permet avui dia poder veure com era Dejima realment, tot i que encara queden alguns projectes per acomplir, com aconseguir que Dejima torni a ser un lloc totalment envoltat per l’aigua i es recuperi la totalitat de la seva forma en forma de ventall.

Dejima06

Dejima05

La reconstrucció actual de Dejima està dividida en dues parts. En una d’elles, anomenada “zona de reconstrucció”, podem veure els edificis reconstruïts, l’interior dels quals ha estat aprofitat per mostrar a través de maquetes com era la vida a Dejima en aquells temps, o com a sales d’exposició per mostrar objectes de l’època i part de la seva història, o s’han reproduït els interiors per mostrar com eren. En aquesta zona també es poden veure alguns dels fonaments que s’han trobat durant les excavacions. L’altre zona, anomenada “zona de bescanvi”, es més espaiosa, conté edificis occidentals, però de l’Era Meiji, i sobre tot, conté una maqueta a gran escala de tot el que era Dejima, i que probablement sigui un dels elements més espectaculars de tots.

Dejima01

Dejima04

Segons el detall amb que miris tot el que Dejima pot donar de si, el propi museu et recomana dues possibles rutes, de 1 ó 2 hores de durada. La veritat es que et pots perdre una bona estona submergint-te en el passat. Una visita força recomanable i molt en sintonia amb el més interessant de Nagasaki, la combinació de cultures que han forjat al llarg dels segles aquesta població.

Informació important:

  • Lloc: Dejima (Nagasaki – Pref. Nagasaki).
  • Entrada: 500円.
  • Com arribar-hi: des de la estació de Nagasaki, cal agafar el tramvia  de la línia 1 en direcció ShokakujiShita i baixar a les parades de Dejima o Tsuki-machi, que ens deixaran a menys de 1’ caminant d’una de les dues entrades a Dejima.
  • Àlbum de Flickr: Dejima (出島).
Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: