Meiji Mura (明治村)

MeijiMura01Al Japó son bastant habituals els museus a l’aire lliure que mostren els edificis característics d’una època o d’una zona, i el que visitarem avui, Meiji Mura (Poble de l’Era Meiji), es un dels més grans. L’Era Meiji (1867-1912) es el període en que el Japó es va obrir a la resta del món després del llarg període d’aïllament que va representar l’Era Edo (1603-1867). Però l’Era Meiji no va ser tan sols un període d’obertura, si no que va ser quan el Japó es va modernitzar i convertir en una nació moderna capaç de competir amb les grans potencies de l’època. I també va ser el període en que la influència occidental es va sentir amb més força, un període en que l’occidental semblava ser millor que tot el tradicional. I una gran mostra d’aquesta influència la trobem a l’arquitectura.

MeijiMura05

Meiji Mura està situat a la falda d’un turó, a la bora del llac Iruka, i ocupa una superfície de 1.000.000 m2, on trobarem més d’una seixantena d’edificis construïts en aquest període històric. Alguns son reconstruccions ja que els edificis originals es van perdre a causa de terratrèmols o de la guerra, però també n’hi ha d’originals, traslladats al recinte de Meiji Mura per conservar-los i evitar així que es perdessin davant la voràgine del pas del temps. Les construccions de l’Era Meiji es caracteritzen per, en bona part, haver abandonat moltes de les tècniques característiques de construcció amb fusta, adoptant el totxo, que va anar deixant pas a l’acer, el ciment i el vidre. Es per això que passejant per Meiji Mura ens farà l’efecte d’estar en alguna zona europea o americana, malgrat tractar-se, a diferència de les altres zones d’influència occidental que em visitat aquest més com Yamate o Dutch Slope, d’edificis construïts pels propis japonesos.

MeijiMura02

MeijiMura06

MeijiMura07

El museu el va establir el Dr. Yoshiro Taniguchi (1904-1979), qui va demanar al seu company d’escola i Vicepresident de la Companyia de Ferrocarrils Nagoya, Mr. Moto-o Tsuchikawa (1903-1974) que l’ajudés en un projecte per salvar de la destrucció els edificis més emblemàtics d’aquest període. Junts van crear el museu, escollint els edificis més emblemàtics que anaven a ser destruïts, traslladant-los a Meiji Mura i reconstruint-los per que tinguessin el seu aspecte original. Els edificis provenen de tots els racons de Japó, i fins i tot de llocs tan llunyans com Hawaii, Sao Paulo (Brasil) i Seattle (Estats Units). Deu dels edificis del museu estan catalogats com Importants Bens Culturals.

El museu està dividit en cinc àrees repartides per un entorn enjardinat i molt ben cuidat, que podem anar recorrent a peu, o en algun dels mitjans de transport, també de l’època, que ens permeten anar d’una zona a l’altre. Aquests transports son un tramvia de Kyôto, un autobús rural i un ferrocarril a vapor. De tots, el més pràctic es l’autobús rural, doncs fa un recorregut que ens permet arribar a qualsevol zona del parc, però tots ells tenen l’inconvenient de que s’han de pagar al marge de l’entrada al museu (ja de per si força cara), encara que si tenim la intenció de fer-los servir bastant, podem agafar un abonament de viatges il·limitats (800円 si volem que ens serveixi per tots els transports, 500円 només pel autobús rural).

MeijiMura08

MeijiMura09

Els edificis que trobem al museu son de tot tipus, i gairebé tots es mereixen una explicació en detall, però això ho deixaré per més endavant. El que més destaca dels edificis es que, al marge de les decoracions interiors, també de l’època, o de disposicions amb figures del què es feia en ells, alguns encara mantenen les seves funcions originals, o altres de similars. Així, l’Oficina de Correus Uji-Yamada, actualment serveix encara com oficina de correus, per si voleu adquirir segells commemoratius, o enviar una postal des de el mateix museu. També hi ha una antiga carnisseria, el segon pis de la qual actualment es fa servir com a restaurant de plats de carn estofada.

MeijiMura04

Evidentment, com es habitual al Japó, especialment en aquest tipus de museus, pots fer-te un foto vestit com ho feien a l’època, i adquirir tones de records de tot tipus. O fins i tot podeu prendre una cervesa exclusiva als salons de l’antic Hotel Imperial de Tokyô, acabat el 1923, i després de la guerra, residencia de part de les forces d’ocupació nord-americanes.

MeijiMura03

Personalment crec que Meiji Mura es un lloc molt interessant per anar-hi, malgrat tots els inconvenients que presenta. La entrada es bastant cara, però tenint en compte que per veure’l en condicions serà necessari tot el dia (i a ser possible arribar ben aviat per marxar just quan estiguin tancant), tampoc resulta tant traumàtic. Arribar-hi també es un problema ja que es troba força lluny (com es poc probable que estigueu allotjats a Inuyama, al menys haureu de vindre des de Nagoya i, a més a més, l’autobús fins allà triga uns 20’). Per altre banda, el viatge des de Nagoya l’haureu de fer amb una línia privada (no val el JR Pass) ja que l’estació de JR us deixa massa lluny. Però malgrat això, insisteixo, val la pena.

Informació important:

  • Lloc: Meiji Mura (Inuyama – Pref. Aichi).
  • Entrada: 1.600円.
  • Com arribar-hi: des de Nagoya, cal agafar la línea local (Meitetsu) i baixar a l’estació Inuyama. A la sortida de l’estació cal agafar un autobús local (hi ha un cartell a la parada que indica que es l’autobús per anar a Meiji Mura), que ens deixarà a la porta del museu en unos 20’.
  • Àlbum de Flickr: Meiji Mura (明治村).

MeijiMura10

MeijiMura11

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: