Autobusos (バス)

bus01L’autobús es un mitja de transport que en determinades circumstàncies no m’agrada massa agafar, especialment si hi ha alternatives quer siguin independents del trànsit. Se que hi ha molta gent que li passa a l’inrevés, que prefereix viatjar per la superfície, en doncs d’anar sota terra, amb el metro o el ferrocarril, però al Japó, especialment a ciutats com Tokyô es una autèntica bogeria tractar d’agafar un autobús. De fet, crec que, a excepció dels autobusos turístics, al Japó tan sols he agafat un autobús a Kyôto, on es quasi obligat fer-ho per veure bé la ciutat; i a la zona de Hakone, on es l’única solució si vols fer tot el circuit complert. I com he dit, mai tractaria de fer-lo servir a una ciutat amb el trànsit tant intens com Tokyô.

Els autobusos japonesos, excepte els de la capital, que van totalment a l’inrevés, s’assemblen molt als tramvies: cal pujar per la part central o posterior, i sortir per la davantera, al costat del conductor, que es quan i on es paga; has de demanar que pari per endavant, prement el botó de sol·licitud de parada; i no son massa còmodes doncs acostumen a omplir-se i tenen pocs seients.

bus03

bus02

bus10

Molts dels autobusos tenen un recorregut urbà limitat, amb la mateixa tarifa baixis on baixis, però n’hi ha que la quantitat a pagar depèn del recorregut efectuat. En aquests casos, al pujar, cal agafar un tiquet que surt automàticament d’una maquineta que hi ha al costat de la porta, en el que tan sols es llegeix un número. Aquest número indica a quina parada has agafat l’autobús, i has de conservar-lo per saber després de quant has de pagar. En aquests autobusos, a la part frontal, veureu que hi ha un panell amb tota una sèrie de números i unes caselles que es van il·luminant a mesura que avança l’autobús. Aquests números indiquen el preu del viatge, de forma que si mireu el preu que hi ha sota el número de la parada on heu pujat (el que indica en el tiquet que heu agafat al pujar) en el moment de baixar, aquest serà el preu del trajecte. A la fotografia inferior podeu veure un d’aquests panells, tot i que la fotografia correspon a un tren de Shikoku, que funcionava amb el mateix sistema.

bus11

Capítol apart es mereixen els autobusos turístics, però sense entrar en ells, també podem trobar autobusos especials, be pel seu disseny, be per la seva decoració, en els que queda ben patent la tendència japonesa cap als “motius especials” amb qualsevol excusa, com l’autobús per recórrer la zona de compres entre Shibuya i Yoyogui, adornat amb una versió kawaii de Hachiko, o el “nekobus” de Mitaka per anar de l’estació al museu Ghibli.

bus07

bus08

bus05

bus06

bus04

bus09

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: