Museu Locomotores de Vapor Umekoji (梅小路蒸気機関車館)

Al Japó hi ha una gran afició als trens, i això es veu reflectit en la quantitat de llibres i revistes especialitzades que es poden trobar a les llibreries, en els nombrosos trens especials, atraccions en estacions, i sobre tot en la quantitat de museus relacionats que hi ha per tota la geografia nipona.

Umekoji01

El Museu de Locomotores de Vapor Umekoji, situat al costat del parc del mateix nom, n’és només un exemple. Aquest museu, que pertany a la companyia JR West a través de la Fundació per a la Cultura del Transport, ens mostra els inicis del ferrocarril, amb una extensa mostra de locomotores de vapor. Malgrat això, segons algunes informacions que he llegit recentment, sembla ser que el 2016 està previst que el museu s’ampliï amb una gran exposició de màquines modernes (com el primer shinkansen que va circular), o com a mínim que just al costat s’obri la versió “moderna” del museu de locomotores.

Aquest museu es va inaugurar el 1972 per commemorar el 100e Aniversari del inici de les operacions ferroviàries al Japó per tal de preservar el llegat de les locomotores de vapor i la seva importància dins la història del transport japonès.

Umekoji06

El museu te dues àrees ben diferenciades. La primera, que es troba a l’edifici de l’antiga estació Nijo (un Be Cultural Catalogat de la ciutat), traslladada fins la seva actual ubicació, ens parla del vapor, les màquines que el feien servir, i diverses explicacions per comprendre la seva mecànica. En aquesta exposició pots veure des de reproduccions de tots els models de locomotores que han donat servei al Japó, fins a experiències pràctiques o una gran enciclopèdia electrònica sobre el tema.

L’antiga estació Nijo on està albergada es l’estació de fusta més antiga de Japó. També va servir com oficines centrals de la Companyia Ferroviària de Kyôto, una companyia privada de l’època. Construïda el 1904, va estar en servei fins 1996, quan es va canviar el traçat de les vies de la línia Sagano i es va tindre que deixar de fer servir.

L’altre part del museu es troba als tallers i roda de les antigues cotxeres construïdes a Umekoji el 1914 i te una gran importància per ser de les poques d’aquest tipus que es conserven (aquesta te forma de ventall, quan la majoria de les que es van construir eren rectangulars). Allà podrem veure 19 locomotores de 17 tipus diferents, i ho podrem fer de forma força propera, pujant a les cabines de les locomotores i tocant els instruments de la majoria d’elles.

Umekoji04

Umekoji05

Umekoji02

També hi ha zones on es fan activitats pels més petits, maquetes per fer circular trens (reproduccions de locomotores de vapor, evidentment), i fins i tot un àrea per esbarjo especialment indicada pels dies clars, doncs aquesta part del museu, que en bona part està a l’aire lliure, està situada just al costat de les línies actuals del ferrocarril, per la qual cosa podrem també veure passar els trens de la línia Kyôto-Ôsaka.

Finalment, per un preu addicional, podrem pujar a un tren de vapor real, que tres cops al dia ens portarà a fer una volta d’ aproximadament 1km, amb una durada de 10’, per viure l’experiència de viatjar com es feia en el passat.

Umekoji03

No es aquesta una visita habitual, i menys en una ciutat amb tantes coses per veure com Kyôto, però si molt recomanable pels amants dels ferrocarrils o els qui volen veure coses “diferents”. I si visiteu el mercat de Tô-ji, es pot anar fàcilment a peu fins el parc Umekoji, arrodonint el matí amb la visita al propi parc i al museu.

Informació important:

  • Lloc: Museu Umekoji (Kyôto – Pref. Kyôto).
  • Entrada: 400円 (+ 200円 muntar en tren de vapor).
  • Com arribar-hi: s’hi pot arribar caminant des de l’estació JR de Kyôto, però el mes pràctic es baixar a la parada Umekojikoenmae de les línies d’autobús 205 i 208, o caminant uns 15’ des de l’estació Tanbaguchi de la línea Sagano de JR.
  • Àlbum de Flickr: Museo Locomotoras a Vapor Umekoji.
Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: