Museus i exposicions

Durant tot el mes de Gener us he estat presentant diversos museus japonesos que he considerat interessants per visitar. Com ja he dit en algunes ocasions, quan viatjo no soc massa donat a visitar els museus si no tenen algun interès especial, doncs generalment cal massa temps per veure’ls adequadament. Però això no es cap problema al Japó, que a més e més dels museus que podríem dir-ne convencionals, gairebé tots els castells, molts temples i en menor mesura altres llocs que segurament visitareu, s’han convertit en museus o, com a mínim, exposicions permanents o temporals relacionades amb el lloc.

museuMatsumoto06

museuSake02A Occident es habitual que hi hagin aquest tipus d’exposicions als edificis emblemàtics: els “tresors” de les catedrals, els mobles i objectes decoratius de palaus i altres edificis importants, tenen el seu equivalent en els temples i castells japonesos. Al Japó la major part de l’art i dels objectes històrics tenen una forta relació amb els propis edificis. Així, els castells japonesos, especialment els que han estat totalment reconstruïts, es habitual que incloguin alguns pisos de museu o exposició d’armadures i armes. Als jardins, moltes vegades pertanyents a antigues cases samurai, tenen edificis que han sobreviscut (o han estat reconstruïts) en els que s’aprofita per mostrar objectes de tota mena. Els temples al llarg de la seva història han acumulat grans quantitats d’objectes culturals, no sols estàtues o pintures, que de vegades es mostren dins d’algun dels seus edificis. I evidentment, els propis edificis podrien formen part d’un museu propi, com Meiji Mura, on es poden veure reunits edificis de planta europea originaris de la Era Meiji que han estat traslladats o reconstruïts en un gran museu al aire lliure d’estructures reals.

Finalment, voldria remarcar que al Japó hi ha molts museus molt petits, centrats en una figura o concepte molt determinat, com podria ser el cas del Museu Ghibli, centrat exclusivament en aquest estudi d’animació. Però es tan sols un exemple. Per no sortir-nos del manga, al Japó hi ha moltísim museus relacionats amb el manga i l’anime, però tan sols n’hi ha un (que es troba a Kyôto) dedicat genèricament al manga. La resta estan centrats en un estudi, autor o personatge concrets.

Foto: Arturo

Foto: Arturo

TakayamaJinya05

Què volia dir amb tot això? Doncs que realment no cal que us preocupeu en buscar museus que exposin el que us interessa, que si no es molt específic, segur que trobareu prous exemples generals en qualsevol lloc que visiteu com per poder quedar satisfets.

Aquest es el darrer article dedicat als museus d’aquest primer més de “12 mesos, 12 temes”, així que deixeu-me fer un repàs als museus que em visitat a través del portal (nota: aquesta llista s’anirà actualitzant a mesura que escrigui nous articles relacionats amb el tema):

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: