Yushukan (遊就館)

Al costat mateix de Yasukuni, el memorial més controvertit del món dedicat als soldats caiguts pel seu país, es troba el Yushukan, que podríem considerar es el Museu de la Guerra nipó.

yasukuni01

Aquest museu fundat el 1882 i reconstruït el 1932, es el més antic de Japó, però no per això es menys dinàmic, ja que constantment està sent reformat i de vegades ampliat per mostrar nous objectes relacionats amb la historia militar del Japó. Inicialment es va instaurar per mostrar objectes diversos relacionats amb els que estan inscrits al veí santuari de Yasukuni, i es va anar ampliant a mesura que Japó participava en noves guerres a finals del segle XIX i principis del segle XX. El 1923 va quedar molt malmès a causa d’un terratrèmol, mantenint la seva funció en edificis provisionals fins que el 1932 es va construir l’edifici actual. Després de la guerra va ser tancat per decret, però el 1961 va tornar a obrir les portes, sent ampliar el 1986 quan al totalitat de l’edifici original del 1923 va ser reformat i obert al públic.

El museu actual consta de dues plantes, una dedicada bàsicament a les guerrers més antigues, i un altre dedicada exclusivament a la Gran Guerra d’Àsia Oriental, que es com els japonesos anomenen la Segona Guerra Mundial al teatre d’operacions del Pacífic.

yasukuni05

Totes dues plantes conten amb nombrosos objectes dels períodes que representen, així com panells explicatius i, si s’escau, reproduccions de mitjans de l’època (hi ha forces portades de diaris dels dies previs a Pearl Harbour). També hi ha maquetes, reproduccions i reconstruccions de situacions i maquinaria bèl·lica diversa, encara que tenint en compte la quantitat de maquetes explicatives que hi sol haver en els museus japonesos, trobo que aquí, on serien molt més necessàries, no n’hi ha prous. Es possible que la limitació d’espai hagi impedit la representació a mida natural de molts objectes (especialment vehicles i armes de gran calibre) com succeeix en altres museus de la guerra de tot el món, però tot i així la mostra es molt interessant i prou representativa.

A banda dels continguts del museu pròpiament dit, dins del recinte, però podent-hi accedir sense necessitat de pagar l’entrada, hi ha una botiga on es pot trobar tot tipus de material, des de el simple record a llibres i mitjans audiovisuals sobre el tema, maquetes i en general més que suficient per arruïnar-te si, com a mi, t’agrada el tema. I pels que tingueu presa o no vulgueu entrar al museu per qualsevol causa, a l’entrada ja podeu tindre un tast amb diverses reconstruccions: un caça Mitsubishi Tipus 0 de la flota japonesa preparat pels portaavions, i vulgarment conegut com a Zero. Es tracta d’un Model52, reconstruït a partir de fragments d’avions abatuts trobats en les illes del pacífic; la Locomotora Nº31 del Model C56, que va servir a Tailàndia, a la línea de Burma; i finalment també tenim dos canons, un de 15cm Model89  que es l’únic d’aquest tipus que queda al Japó, donat a Yasukuni com monument a les unitats d’artilleria pesada, conjuntament amb un obús de 15cm Model96.

Yushukan02

Yushukan03

Yushukan01

Si em pregunteu si el museu es recomanable, tenint només en compte la meva opinió personal diria que es de visita obligada, però això es deu a la meva gran afició a la història de la guerra, voldria matisar-ho. Es un museu força interessant, malgrat que te diversos inconvenients. El pitjor de tots considero que es que el percentatge de cartells també en anglès es molt menor que en altres museus japonesos, cosa que no permet conèixer realment la “versió de l’altre bàndol” (no entraré aquí en opinions personals sobre aquest tema). També es un inconvenient que no hi hagin més reproduccions a escala real, però com ja he dit, això pot ser degut a qüestions d’espai. El que si em va preocupar realment es que, d’objectes personals de la Segona Guerra Mundial, tot i haver-hi molts, en alguns museus ridículament petits d’altres parts del món, gairebé n’he vist més (estic pensant en museus de regiments anglesos que van combatre al Pacífic, i que van capturar molts records dels vençuts). Però malgrat tot això, segueix sent un museu recomanable, i una magnífica culminació de la visita a Yasukuni.

Informació important:

  • Lloc: Chiyodaku (Tokyô – Pref.Tokyô)
  • Entrada: 800円
  • Com arribar-hi: l’estació de metro Kudanshita (línies Toei Shinjuku i Tokyo Metro Tozai i Hanzomon) es la mes propera a l’avinguda principal que condueix al santuari, tot i que també estan a prop les estacions Ichigaya (línies Toei Shinjuku i Tokyo Metro Yurakucho i Nanboku) i Iidabashi (JR i Tokyo Metro línies Yurakucho i Tozai).
Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: