Museu Nacional de Tokyô

A un extrem del parc tokiota d’Ueno es troba el Museu Nacional de Tokyô, un dels més grans i variats que podreu trobar sobre art de Japó, Xina i Corea a la capital nipona. Però no només d’aquests països, tot i ser els més extensament representats, ni només el que habitualment considerem que ha de formar part d’un museu d’art. Per tot plegat es un museu que, donat que sens dubte en algun moment del viatge visitareu aquest parc, val la pena entrar-hi.

Si pensem en la major part de museus occidentals del mateix estil, segurament pensarem en un edifici antic, possiblement de gran importància històrica, reformat a l’interior i conservat per l’exterior, on podrem veure grans quantitats de quadres, escultures, etc. Be, doncs si, es tot això, i molt més. D’entrada està format per diversos edificis que no tenen una connexió directa, i que han anat augmentant i modificant-se des de el que es pot considerar els inicis del museu, el 1872, fins l’actualitat (quan estic escrivint això fa pocs dies s’ha reobert al públic un dels edificis, i hi ha com a mínim un edifici tancat per reformes). Aquesta “dispersió” recorda en certa forma les distribucions dels grans temples, que no estan formats per un sol edifici (com una catedral catòlica, per exemple), si no de molts edificis amb funcions diferents. En aquest cas, els edificis no provenen de cap temple, però com es pot veure al plànol, si que estan repartits per tota l’àrea que ocupa el museu.

MuseuUeno01

Com tot museu d’aquestes característiques, al seva funció principal es conservar l’herència cultural i els objectes arqueològics del seu fons, fent-ho accessible al públic en general, però també mostra exposicions temporals d’obres cedides al museu, ni que sigui de forma temporal. Però els propis edificis son importants, be per haver estat catalogats com Importants Bens Culturals, be per ser interessants mostres d’arquitectura (vull recordar que entre els grans noms de l’arquitectura, hi ha força noms japonesos).

Els principals edificis del museu son:

Honkan: inaugurat el 1938, es on es troben els objectes japonesos, per la qual cosa segurament serà l’edifici que visitareu en primer lloc, especialment si aneu justos de temps.

MuseuUeno03

MuseuUeno04

Toyokan: edifici dissenyat per Taniguchi Yoshiro, va ser inaugurat el 1968 i re-inaugurat aquest 2013, es on podem veure les obres d’art d’altres cultures asiàtiques, especialment la xinesa i la coreana.

Heiseikan: aquest edifici inaugurat el 1999 alberga els elements arqueològics del Japó i les exposicions temporals.

MuseuUeno05

Horyuji Homotsukan: aquí es on podrem veure els 319 tresors Horyuji , pertanyents a la Casa Imperial, sent una de les col·leccions més importants de propietats culturals del país, conjuntament amb el repositori Shosoin de Nara. Paradoxalment, l’edifici que l’alberga es possiblement el de disseny més modern de tot el museu. Dissenyat també per Taniguchi Yoshiro, va ser inaugurat el 1999.

Hyokeikan: aquest edifici va ser construït amb motiu del matrimoni del que després seria l’Emperador Taisho, i va ser inaugurat el 1909. Actualment està tancat, sense data prevista de reobertura.

MuseuUeno06

A més a més dels edificis propis del museu, també podem trobar estructures i edificis històrics, com la Kuromon (porta negra) que era la porta principal de la residencia d’un senyor feudal de la zona de Marunouchi; o el Kujokan, la residencia que tenia la família Kujo a l’interior del Palau Imperial de Kyôto, posteriorment traslladada a la villa de al família a Akasaka, i que va ser finalment traslladada a la seva localització actual quan la família la va donar al museu el 1934. Així podríem anar mencionant altres edificis, com Okyokan, Rokusoan, Tengoan o Shunsoro, la major part dels quals es troben a la part posterior dels terrenys del museu, al voltant dels jardins del museu, amb altres objectes com una estela commemorativa, una llanterna de porcellana, o un altre de ferro.

Nota: les fotografíes dels edificis procedeixen de la pàgina web del museu.

Informació important:

  • Lloc: Ueno (Tokyô – Pref. Tokyô).
  • Cost: 600円
  • Cóm arribar-hi: caminant entre 10’ i 15’ des de les estaciones Ueno o Uguisudani de JR, de l’estació Keisei Uneo de la companyia de ferrocarrils privada Keisei, de l’estació Ueno de les línees de metro Ginza o Hibiya, o de l’estació Nezu de la línea Chiyoda.
Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: