Tôfuku-ji (東福寺)

Entrada Tôfukuji

Després de visitar Tô-ji, per anar fins les següents parades de la ruta V de la Bloc-Marató Temples de Kyôto seguirem la línea Nara dels ferrocarrils JR des de l’estació de Kyôto. I seguint aquesta línea, tot just a la primera estació, ens trobem Tôfuku-ji, on baixarem per visitar aquest temple, al que des de l’estació s’hi arriba caminant una estona cap a la muntanya. Però fins i tot la caminada es part de la visita, ja que quan la carretera travessa un pont amb coberta de fusta per salvar una petita gorga, podem ja albirar la magnificència d’aquest temple, a cavall entre tots dos costats de la gorga. La vista es especialment maca a la tardor a causa del color vermell de les fulles dels arbres que hi ha a totes dues bandes.

Tôfukuji

Mapa Tôfukuji

Aquest temple es un temple zen, el principal de l’escola Tofukuji de la secta Rinzai del budisme. Va ser construït el 1236 per ordre de Kujo Michiie, un dels gran homes d’estat del període Kamakura, que volia construir a Kyôto un complex de temples similar al de Nara. De fet, fins i tot el seu nom te el seu origen en els dos temples més importants de Nara, ja que Tôfukuji es una combinació de Tôdaiji i Kofukuji. De fet, al Butsuden (sala de Buda) es va erigir una estàtua de buda en peu de 15 metres d’alçada per indicar que era el “nou temple budista de Kyôto”.

El seu sacerdot fundador va ser Ennibenen (1202-1280), que va rebre el títol de Shoichi Kokushi, sent el primer sacerdot que va rebre el títol de Kokushi (sacerdot nacional) de mans d’un Emperador.

La seva localització allunyada del centre de Kyôto va fer que sobrevisqués molt millor a les terribles desgracies y esdeveniments que van arrasar molts del temples de la ciutat, però això no vol dir que en sortís indemne. Els edificis originals es van cremar i van ser reconstruïts al segle XV seguint els plànols originals. Va ser en aquesta època en que va destacar com un dels cinc grans temples de Kyôto (Kyôto Gozan), i va seguir prosperant amb nombrosos subtemples fins finals de l’era Meiji, quan el Butsuden (sala de Buda) es va cremar. Però malgrat tot, ha conservat fins a l’actualitat les seves característiques de temple zen típic de l’edat mitjana japonesa.

Com podria esperar-se d’un temple antic que s’ha conservat tan be, conté nombrosos Importants Bens Culturals, com les portes Rokuharamon i Gekkamon, Jusanju Sekito (pagoda de pedra de 13 pisos), el pont Engetsukyo, els banys Yokushitsu, Tosu, i els edificis Aizendo i Kaisando.

Tôfukuji

I com no, també te un Tresor Nacional, la porta Sanmon, designada com a tal el 1952. La porta original es va cremar tres vegades, els anys 1319, 1334 i 1336. La porta actual es va reconstruir poc desprès dels incendis, acabant-se el 1425, moment des de el qual només s’ha vist sotmesa a petites reparacions fins 1969, quan el Ministeri de Cultura es va fer càrrec d’una restauració total. Es va desmuntar i reconstruir totalment al llarg de vuit anys i nou mesos, acabant-se els treballs el 1978. La porta es una construcció de 22 tatamis de superfície i dos pisos d’alçada, i es considera una de les més antigues, més importants i més boniques de totes les portes de temples budistes zen.

Tôfukuji

El temple, que es força gran, te molt per visitar, tot i que la part corresponent al Hôjô (sala de l’Abad) i els seus quatre jardins requereixen de l’adquisició d’una entrada addicional a la d’entrada al recinte. Però del Hôjô i els seus jardins, ja en parlarem demà. De la resta de la visita, jo potser destacaria la magnífica vista de la gorga que es te des del pont Tsutenkyo, un pont de fusta cobert, que travessa la gorga i que te un mirador a mig camí per poder fruir amb calma del paisatge.

Informació important:

  • Lloc: Tôfuku-ji (Kyôto – Pref. Kyôto).
  • Cost: 400円 (400円 addicionals pels jardins del Hôjô).
  • Com arribar-hi: seguint la línea Nara de JR des de l’estació de Kyôto, o la línea principal de Keihan des de Keihan Sanjô, ràpidament arribarem a l’estació Tôfukuji (es la primera i la quarta estació respectivament), des de la que tan sols haurem de caminar una mica en direcció a la muntanya per arribar-hi. En autobús podem agafar la línea 208 a l’estació de Kyôto i baixar a la parada Tôfukujimae.
  • Àlbum de Flickr: Tôfuku-ji.

Tôfukuji

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: