Tô-ji (東寺)

La zona situada al Sud de l’estació JR de Kyôto no te res d’especial que motivi una visita, excepte, es clar, Tô-ji, el temple amb el que iniciem la Ruta V de la Bloc-Marató Temples de Kyôto.

Al segle VIII la porta Sud d’entrada a la ciutat, anomenada Rashômon, estava situada prop de la localització actual de Tô-ji. Quan la capital es va traslladar des de Nara, i vistos els problemes amb els temples, l’Emperador Kammu tan sols va permetre dos temples dins dels límits de la ciutat, Tô-ji, o temple de l’Est, i Sai-ji, o temple de l’Oest, situats a tots dos costats de Rashômon. Aquests temples tenien la funció de protegir el benestar espiritual de la ciutat. Sai-ji va acabar declinant, però Tô-ji va perdurar gracies a Kôbô Daishi, fundador de la secta Shingon del budisme, al càrrec del qual es va posar el temple l’any 823.

Estatua Kôbô Daishi

Tô-ji va ser fundat l’any 794 per l’Emperador Kammu i conté algunes de les millors escultures budistes del Japó, malgrat que com succeeix amb la majoria de temples de la ciutat, cap dels edificis originals ha sobreviscut.

L’element més característic del temple es la pagoda de cinc pisos, que es diu es la pagoda més alta de Japó (57 metres d’alçada), erigida l’any 826 i reconstruïda per darrer cop al segle XVII.

Tô-ji

El Kô-dô o sala del sermó, lacada en vermell, es l’edifici més important del temple, i l’únic que ha sobreviscut a totes les guerres des de la seva construcció el 1491. Al seu interior hi ha 21 estàtues daurades i policromes disposades en forma de mandala representant el regne etern. Cinc budes ocupen la posició central, flanquejats per dos grups d’estàtues de principis del període Heian. A l’Est cinc bodhisatvas asseguts en trons de loto, a l’Oest els Cinc Reis Temibles (Godai Myo-ô) amb cares ferotges per espantar els dimonis. Les cantonades del mandala estan protegides pels Quatre Reis Celestials (Shi-Tenno), amb Taishaku-ten entre ells, assegut sobre un elefant blanc, i Bon-ten de quatre caps i quatre braços aguantant en equilibri sobre quatre oques.

El Kon-dô o sala principal presenta un fort contrast, ja que tan sols conté tres imatges a l’interior d’un santuari força fosc i de sostre molt alt. Reconstruït per darrer cop el 1603, conté la figura del buda de la curació física i espiritual (Yakushi Nyorai), acompanyada per la dels seus dos ajudants, Nikkô i Gakkô.

La sala del fundador o Miei-dô actual va ser erigida el 1380 i alberga una estàtua del segle XIII de Kôbô Daishi, que només es pot veure el dia 21 de cada mes. Una mica més enllà es troba el Hômotsu-kan, que conté els tresors del temple que encara es conserven i pel que cal pagar un extra en l’entrada al recinte.

La darrera modificació del temple va ser la porta principal (Nandaimon), que es va traslladar aquí des de Sanjûsangendô el 1894.

Tô-ji

Encara que hi ha tota una zona tancada per la que cal pagar entrada, la major part dels terrenys del temple es d’accés lliure, i si només t’interessen els edificis per fora, no cal pagar res, ja que tots es poden veure perfectament. Tot i així, i encara que no tingueu un especial interès en veure la part que només es pot veure un cop al mes, jo us recomanaria igualment que el visitéssiu un dia 21, ja que aquell dia te lloc un mercat, del que ja us en parlaré més endavant, i l’ambient que es crea es inigualable.

Informació important:

  • Lloc: Tô-ji (Kyôto – Pref. Kyôto).
  • Cost: 500円 (800円 incloent el Hômotsu-kan).
  • Com arribar-hi: a Tô-ji es pot arribar caminant des de l’estació de Kyôto de JR, tot i que cal caminar uns 15’. Amb autobús, les línies 202 i 208, et deixen davant mateix baixant a la parada Toji Minamimonmae. També es pot agafar la línia 207 i baixar a Toji Higashimonmae, o la línea de ferrocarril privada Kintestsu i baixar a l’estació Toji, pero en aquests casos també cal caminar una mica (però molt menys que des de l’estació de Kyôto).
  • Àlbum de Flickr: Tô-ji.

Tô-ji

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: