Kitano Tenmangû (北野天満宮)

Fanal a Kitano TenmangûKitano Tenamngû es un temple shintoista al que s’hi pot accedir sense pagar entrada (excepte la casa del tresor, que requereix una entrada de 300円), conegut pels diversos esdeveniments que tenen lloc en ell o els seus voltants.

El 25 de Febrer te lloc una cerimònia del té molt especial, anomenada Baikasai, on en el seu jardí de pruners (que es aquella època estan florits), les maiko i geiko del proper districte de Kamishichiken son les encarregades de servir té i wagashi a uns 3000 hostes. El Festival dels Pruners te lloc el mateix dia des de l’any 987, i la cerimònia multitudinària del té, te lloc des de 1952.

Festival Kitano Tenmangû

Festival dels Pruners. Foto: ISa

A més a més, el dia 25 de cada mes hi ha uns encants que ocupen els terrenys dels voltants del temple i part dels carrers adjacents.

Finalment, el 4 d’Agost te lloc el festival anual del temple.

Mapa Kitano Tenmangû

Kitano Tenmangû es un temple dedicat a Sugawara Michizane, un erudit i polític que va ser injustament exiliat a Kyûshu pels seus rivals polítics del clan Fujiwara. Desprès de la seva mort, es van atribuir tota una sèrie de desastres al seu esperit venjatiu, i es va construir temples en el seu honor per apaivagar la seva ràbia. El que visitem avui es va construir l’any 947. Aquest temple va ser patrocinat pels Emperadors durant els primers anys del període Heian.

Kitano Tenmangû

Kitano Tenmangû

Sugawara s’associa amb Tenjin, el deu shinotoiste de l’educació, per la qual cosa es habitual veure molts estudiants en èpoques d’exàmens o durant els seu viatge escolar. El pruner era el seu arbre preferit. De get es diu que un arbre, anomenat tobiume, o pruner volador, el va seguir des de Kyôto fins al seu exili, motiu pel que aquest arbre sol trobar-se en els temples que li son dedicats, i en el cas del que estem visitant avui, n’hi ha prop de 2000.

Normalment no es menciona gaire, però un altre dels elements que destaquen força en aquest temple es la gran quantitat de bous Tenmangu, considerats els missatgers de Tenma-sama. Aquestes figures de bous amb un “pitet” generalment vermell al coll, es diu que s’emporten els teus sofriments. Si tens alguna malaltia corporal, només cal tocar la part corresponent del bou per guarir-se.

Bou a Kitano Tenmangû

Així doncs, en conjunt es una visita molt recomanable, especialment si pots fer-la coincidir amb un dels esdeveniments que hi tenen lloc. I si això no es possible, es una magnífica darrera parada per a la Ruta III, al menys per visitar la zona oberta, que no depèn de l’hora que arribeu per poder-ho visitar, com succeeix amb gairebé tots els altres temples de la ruta.

Kitano Tenmangû

Informació important:

  • Lloc: Kitano Tenamangû (Kyoto- Pref. Kyoto)
  • Cost: gratuït. Casa del tresor 300円
  • Com arribar-hi: si vas seguint la Ruta III, agafa l’autobús 10 i baixa a la parada “Kitano Tenmangu Mae”, o l’autobús 26 i baixa a la parada “Kitano Hakubai-cho”. Des de l’estació JR de Kyôto agafa l’autobús 50 ó 101 i baixa a la parada “Kitano Tenmangu Mae”.
  • Pàgina web: http://kitanotenmangu.or.jp/english/  (en anglès).
  • Àlbum de Flickr: Kitano Tenman-gū (北野天満宮)

Kitano Tenmangû

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: