Ryoanji (龍安寺)

Ryoanji es un temple Zen, pertanyent al grup Myoshinji de la secta budista Rinzai, situat a l’Oest de Kyoto. Forma part dels monuments històrics de l’antiga Kyoto i va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1994. Però si hi ha alguna cosa que el defineix per sobre de tota la resta, es el seu famós jardí de pedra, que es segurament el més conegut i fotografiat de tot el país.

El jardí de pedra està considerat dels millors jardins secs que mai s’han construït, tot i que segurament part del seu encant estigui en el misteri del seu significat, ja que es desconeix el seu creador (només es sap que va ser construït a finals del s. XV), i que no es va deixar constància de cap mena d’explicació sobre el seu significat. S’han elaborat moltes teories, algunes fins i tot recolzades per complexes càlculs matemàtics fets amb ordinador, però el que diuen que demostra més la seva grandesa es el fet de que cadascú pot trobar el seu propi significat, i que quant més de temps te’l miris, més variades seran aquestes interpretacions (al menys no tenen la cara dura de fer-te creure un significat estrany que s’hagin inventat com passa amb moltes obres artístiques “modernes”).

Però qué té tan d’especial aquest jardí? Doncs possiblement sigui la seva simplicitat. Es tracta d’un jardí rectangular de 25×10 metres, format única i exclusivament per 15 roques distribuïdes en 5 grups i grava blanca. Per la seva banda, el jardí està envoltat per tres dels costats per un mur baix, i tan sols es pot observar des de el quart costat, que correspon amb la veranda del que antigament eren les dependencies de l’Abad.

Planol complert del temple

Plànol del temple en tota la seva extensió

Tsukubai a Ryoanji

Tsukubai

Però tot i que es el jardí qui s’emporta la fama, el temple es bastant més gran i conté altres elements interessants, com una sala del te (tancada al públic) amb un tsukubai excepcional ja que està fet de pedra; o el llac Kyoyochi, pels voltants del qual, per exemple, hi ha uns magnífics cirerers que ho faran encara més interessant si aneu a la primavera. En aquest llac fins no fa masses anys era habitual veure ànecs mandarí, que eren els responsables del seu nom més popular: “Oshidoridera”, que significa temple dels ànecs mandarí. A una illeta que hi ha al llac anomenada Bentenjima, hi ha un templet amb una imatge de Sarasvati, la deessa del coneixement.

Vista general del llac

Vista general del Llac

Sobre la seva història, es conegut que va ser fundat el 1450 quan el governador general Katsumoto Hosokawa el va fundar i va instal•lar-hi com Abat al cinquè abat del temple Myoshinji Giten Gensho. Un parell de dècades més tard va ser incendiat durant la Guerra Onin, però el fill de Katsumoto, Masamoto, el va reconstruir.

L’edifici principal es va construir el 1488 i es creu que el jardí de roques data d’aquesta mateixa època. Un foc el 1797 va destruir el Hojo (edifici principal) i altres edificis, passant a ser l’edifici principal al Hojo d’un temple menor (Seigen’in), hi ho ha seguit estant fins avui en dia. Al segle XVI, Toyotomi Hideyoshi el va visitar diverses vegades, i existeix una placa que va escriure ell personalment.

Informació important:

  • Lloc: Ryoanji (Kyôto – Pref. Kyôto)
  • Cost: 500円
  • Com arribar-hi: agafa l’autobús 50 o 55 fins la parada “Ritsumeikan daigaku-mae” o els ferrocarrils de la línia Keifuku Kitano fins la parada “Ryoanjimichi” i camina uns 7 minuts. O agafa l’autobús 59 fins la parada “Ryoanji-mae”.
  • Pàgina web: www.ryoanji.jp (en japonès i anglès).
  • Àlbum de Flickr: Temples de Kyôto (京都の寺)

Ticket d'entrada al temple

Ticket d'entrada al temple

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: