Ryogenin (龍源院)

Ryogenin es un altre dels subtemples de Daitokuji. Es tracta d’un dels més importants i antics temples del budisme zen, i es especial ment famós pels seus jardins i les pintures de les portes correteres.

Entrada a Ryogenin

El temple va ser fundat el 1502 per Hatakeyama Yoshimoto, daimyo de la província de Noto (actual Prefectura d’Ishikawa), Ôtomo Yoshianga de Bungo (actual prefectura d’Oita) i altres personalitats. Formalment, el seu fundador va ser el sacerdot Tokei Soboku de Daitokuji.

Com es habitual en molts monuments japonesos d’aquesta importància, el Hojo (el saló de meditació es el més antic de tot Japó), la porta i el porxo son únics i han estat qualificats com a tresors nacionals. S’hi pot trobar una estàtua de Buda “Shaka Nyorai” que va ser esculpida el 1250 (període Kamakura) per Gyoshin, un dels escultors japonesos més coneguts.

El jardí principal va ser dissenyat per Soami, molt popular durant el període Muromachi, i representa l’univers. El jardí de roques interior denominat Totekiko es el més petit de Japó.

Mapa Ryogenin

També cal destacar les pintures de les portes correteres. “El Drac” va ser pintat en el període Edo, i “Els Ermitans” en el període Muromachi.

La sala anomenada Rei-no-ma es on esperaven els acompanyants dels alts dignataris que visitaven el sacerdot principal. Aquests ajudants s’asseien en unes estores rodones anomenades “enza”. A les parets correteres d’aquesta sala es veuen diversos estats d’antics ermitans pintats per Toshun, un artista molt conegut a l’època.

Sala Rei-no-ma

La pintura del drac està situada a la sala anomenada “Sitchu”, que era on el sacerdot principal ensenyava i meditava sobre la veritat del zen.

Al temple també s’exposen, com a tresors del temple, dos objectes històrics, que son la primera arma de foc del Japó, denominada “Tanegashima”, i un tauler de go decorat amb un lacat daurat, anomenat “Goban” i que es va ser servir per una partida entre Toyotomi Hideyoshi i Tokugawa Ieyasu.

Però concentrem-nos en els jardins, que son, com a la majoria d’aquests temples, l’element principal a destacar. A Ryogenin podem veure’n de diversos:

Isshidan: quan Tokei, el fundador del temple, va crear una endevinalla zen, el seu mestre li va donar el nom de Ryozen-isshi-no-ken, del que el jardí frontal isshidan va prendre el seu nom. El seu arbre principal, que tenia més de set-cents anys d’edat, es va morir el 1980, i el sacerdot d’aquell moment, Katsudo, va fer que el reconstruïssin en forma de jardí de pedres estil horai-san, on les roques centrals representen la muntanya Horai, les dues roques de la cantonada dreta les Illes de les Grues, i la molsa l’Illa de la Tortuga, mentre que la sorra blanca representa el mar.

Jardí Isshidan

Totekiko: es el jardí de pedra més petit de Japó. El punt focal del jardí son les ones de sorra de la dreta, que posen de manifest la veritat d’aquest jardí: que quant més gran sigui el poder de la pedra tirada a l’aigua, més grans seran les ondulacions que aquesta provocarà.

Jardí Tetekiko

Ryogintei: el paisatge sec d’aquest jardí zen va ser creat per Soami durant l’Era Muromachi, i es del més antic de Daitokuji. Una capa de molsa mostra les aigües, i la pedra que es projecta al centre simbolitza “Shumisen”, que es pensa que es el centre de l’univers.

Jardí Ryogintei

A-Un: aquest jardí de pedra representa la veritat de l’univers. Les roques principals situades als dos extrems van ser reemplaçades per pedres de Jurakudai (nom d’una mansió de Toyotomi Hideyoshi). “A-Un” significa inspirar i respirar, cel i terra, positiu i negatiu o mascle i femella, i tots aquells que son inseparables l’un de l’altre. “A-Un” mostra la veritat de l’univers i l’essència del zen.

Jardi A-Un

En conjunt, Ryogenin es, possiblement amb Daisenin, de les visites més recomanables entre els temples de Daitokuji, i les dues que recomanaria més ferventment en cas que el temps no permetés fer totes les visites possibles.

Informació important:

  • Lloc: Ryogenin (Kyoto- Pref. Kyoto)
  • Cost: 350円
  • Com arribar-hi: des de l’estació JR de Kyôto agafa l’autobús 101, 205 ó 206 fins la parada “Daitokuji-mae”.
  • Àlbum de Flickr: Ryogenin (龍源院)
Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: