Museu Kodaiji shô (高台時掌美術館)

Quan visito un lloc que no conec gaire, o al que no puc dedicar massa temps, els museus es un dels llocs que sistemàticament em salto. Si, ja se que en molts casos fer això es com una aberració, però per veure’ls com cal es necessita molt de temps, així que, a no ser que m’interessi realment molt el seu contingut, acostumo a conformar-me a veure petites exposicions, cosa que la Japó acostuma a haver-hi per tot arreu.

Ticket entrada

A més a més de que tingui un gran interès pel contingut, un altre excepció a aquesta norma general son els museus l’entrada dels quals es ven conjuntament amb un altre entrada, cosa habitual en alguns temples. En aquests casos acostumo a fer una visita ràpida, per fer-me una idea general del seu contingut, parant-me realment només en allò que em pugui cridar molt l’atenció. I si em perdo una bona part no em dol haver tirat els diners de l’entrada, ja que igualment l’hauria pagat per veure el temple (o el que sigui).

De fet, molts d’aquests museus d’entrada compartida no acostumen a ser massa grans, així que al final els miro totalment, com una exposició més. Cosa que m’ha reportat agradables sorpreses i descobriments.

Retrat de Kodai-in

Retrat de Kodai-in

Retrat de Toyotomi Hideyoshi

Retrat de Toyotomi Hideyoshi

El museu del que us vull parlar avui es un d’aquests museus. El Museu Kodaiji shô es un petit museu on s’exposen tresors culturals associats amb Kitanomandokoro Kodai-in, fundadora del temple Kodaiji, del que ja us vaig parlar durant la primera de les rutes de la Bloc-marató Temples de Kyôto. L’exposició, situada prop del temple, però no dins del seu recinte, mostra nombrosos objectes d’art, especialment obres lacades seguint la tècnica makie per la que es va fer famós el temple. Aquestes obres prèviament havien estat propietat de Kodaiji i altres temples relacionats amb Kitanomandokoro.

El nom del museu, Shô Bitsukan, significa literalment “Museu de la palma de la ma”, i fa referència tant a les seves petites dimensions, com al valor de la seva col·lecció (com l’expressió japonesa shôchû-no-tama (掌中の玉), “una joia a la palma de la ma”).

Lacat makie

La decoració fent servir la tècnica makie de lacat, es una forma d’art fortament associada amb kodaiji, fins el punt que aquest tipus de lacat també es coneix simplement com kodaiji makie.

Existeixen dos tipus bàsics de makis, el takamakie (高蒔絵), en que els dissenys amb volum aplicats amb la laca molt espessa es remarquen amb pols d’or i plata; l’altre es el hiramakie (平蒔絵), en que la laca i els metalls preciosos son aplicats a la vegada, i posteriorment polits per crear una superfície homogènia. Kodaiji makie es una variant del gènere hiramakie: pols metàl·lic empolvorant sobre una superfície lacada en negre per crear dissenys lleugerament en relleu, aportant un fort contrast entre els colors del negre, l’or i la plata.

Contenidor espècies lacat abm tècnica Makie

Contenidor espècies lacat amb tècnica makie

Entre els motius més emprats es troben les flors de la tardor, que s’aconsegueixen emprant una tècnica especial de makie anomenada enashiji (絵梨地) a la que els dibuixos es creen emprant flocs de metall plans, empolvorats sobre la laca i desprès polits; i harigaki (針描), en que les línies fines s’esculpeixen directament sobre la superfície, que prèviament  s’ha empolvorat amb pols de metalls.

Aquest tipus d’art tan ric i acolorit en la seva expressió va ser molt apreciat entre la classe samurai a finals de l’Era dels Estats Combatents. Kodaiji makie es pot considerar la màxima expressió de l’art a l’Era Momoyama, un període ple de conflictes.

Cofres amb calaixos per poemes

Cofres amb calaixos per poemes

Nota: com al museu no deixaven fer fotografies, totes les que il·lustren aquest article son scans del follet informatiu.

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: