JR Hokkaido (FFCC Japonesos)

La companyia de ferrocarrils “estatal” oficialment anomenada Ferrocarrils de Passatgers de Hokkaido (JR Hokkaido) es l’única que no experimentat personalment de totes les divisions de passatgers en que es varen dividir els ferrocarrils públics japonesos per a la seva possible privatització, com ja vaig comentar al parlar de la companyia JR en general. Malgrat això està en la llista de “pendents” pel que espero sigui un nou i no massa llunyà viatge al país nipó.

Hokkaido es l’illa situada més al Nord de l’arxipèlag japonès, i tot i que te algunes ciutats força industrialitzades, bona part de la seva superfície encara està coberta per boscos i terrenys salvatges. Això implica que, tot i que la xarxa ferroviària es bastant bona i permet arribar a qualsevol part de l’illa, a algunes zones concretes es impossible arribar-hi si no es sobre quatre rodes.

Mapa línies JR Hokkaido

Com es habitual, JR Hokkaido disposa de nombroses possibilitats per fer que el viatge per Hokkaido ens surti més barat, des de el conegut JR Pass que serveix pels trens JR de totes les illes, fins a la seva pròpia versió, el Hokkaido Rail Pass (també exclusiu per a estrangers) de 3, 5 ó 7 dies, i el crec que encara més recomanable de 4 dies flexibles. Al cap i a la fi es possible que vulguem estar-nos més d’un dia en un mateix lloc (com per exemple Sapporo), i fer quadrar aquestes estades més llargues amb els dies de vigència de l’abonament pot ser un veritable mal de cap.

Un altre cosa que es habitual es trobar línies panoràmiques, en les que més que el lloc de destí, segurament el més important es el paisatge durant el viatge. I la veritat es que la encara molt abundant natura de l’illa faria recomanable fruir al menys d’un d’aquests viatges “panoràmics”. Cal estar molt atent a horaris i dies ja que no sempre circulen, però podem trobar des de ferrocarrils amb grans finestrals davanters per gaudir del paisatge (com el Crystal Express), a recorreguts molt més “romàntics” (o potser simplement “retro”) amb trens tirats per màquines de vapor com el Fuyu-no-Shigetsu, que fa el recorregut entre Kushiro – Shibecha – Kawayu-onsen, a l’Est de l’illa.

FFCC Fuyu-no-shigetsu

I parlant de romanticisme relacionat amb els trens, actualment que tothom sembla tindre presa per arribar als llocs el més aviat possible, hi ha una forma molt més pausada de viatjar en tren que pràcticament ja s’ha perdut (o al menys ha minvat força) i que us permetrà anar des de Tokyo (Ueno) fins Sapporo de forma relaxada, tranquil•la i força “especial”. Això si, haureu de ser bastant rics per poder-ho fe realitat: els compartiments més cars, suits amb dos llits i fins i tot banyera, costen en total més de 44.000 円. Estic parlant dels trens Cassiopeia i Hokutosei. No es tracta de trens de JR Hokkaido si no de JR East, però arriben a l’illa desprès d’un llarg viatge de més de 16h, la major part de nit, però que permet veure amb calma bona part dels paisatges del Nord de l’illa de Honshû i Sud de Hokkaido. Un altre dels seus atractius es que, com totes les comunicacions ferroviàries directes entre les dues illes, passa pel túnel de Seikan, una de les grans obres d’enginyeria japoneses. El túnel de Seikan te quasi 54km de llarg, la meitat d’ells sota l’aigua, cosa que el converteix en la via submarina més llarga del mon, trigant el tren més ràpid que hi circula prop de 1h en travessar la seva part submergida.

Maqueta Cassiopeia a Ueno (Tôkyo)

Interior suit Cassiopeia

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: