Taiko (太鼓)

Tot i que es possible trobar-ne al llarg de tot l’any, es ara, a l’estiu, quan tens més possibilitats de trobar-te amb un matsuri just per casualitat mentre visites Japó (i fora de Japó també hi ha moltes associacions que munten activitats similars). I si parlem de matsuris, a més de les paradetes de menjar i més o menys atraccions, un dels elements que segur no faltarà es el taiko.

Literalment, taiko vol dir “tambor gran” i es un terme que s’hauria de restringir a un determinat tipus de tambors que solen deixar-se fixos a causa del seu gran pes. Malgrat això, a occident generalment es parla de taiko per referir-se a qualsevol tambor japonès, el que els japonesos coneixen com wadaiko (和太鼓).

Els taiko històricament han tingut paper similar als tambors occidentals, com a instruments per donar ordres als exèrcits, però en temps més moderns el seu us s’ha diferenciat lleugerament respecte a occident. Així, tot i que per aquí no es estrany trobar esdeveniments, generalment populars, on el tambor es el gran protagonista (tipus tamborrada del País Basc, o els famosos tambors de Calanda), al Japó s’ha constituït més com element de “concert”. Suposo que tots heu sentit a parlar del grup de taiko Kodo (probablement el més conegut, al menys fora de Japó). Si, el taiko també forma part intrínseca dels matsuris (com la percussió en general a les nostres festes majors), però ara voldria remarcar aquesta dimensió d’espectacle “serios”.

Tot i que he vist i escoltat nombrosos vídeos i CD’s de grups de taiko, no he tingut gaires oportunitats de veure concerts de taiko en directe. Concretament un concert del grup Yamato al teatre Apolo fa mooolts anys, un grup composat exclusivament per dones (del que no recordo el nom) que també toquen altres instruments durant unes festes de la Mercè, i una demostració dels alumnes de l’escola japonesa durant la celebració de l’Any Nou. Es per això que quan estant a Nagoya ens varem assabentar que al castell tenia lloc durant aproximadament una setmana un matsuri amb tot tipus d’espectacles, entre els que s’incloïa un concert de wadaiko, la veritat es que varem decidir tornar més aviat de l’excursió del dia que actuaven per anar a veure-ho.

La veritat es que no em van deixar la mateixa impressió que el grup que havia vist en directe (estem parlant del viatge que vaig fer a Japó el 2006, i en aquells moments tan sols havia vist el concert de Yamato), però com no soc cap expert no vull entrar a valorar la qualitat del seu treball. Que cadascú opini desprès de veure el vídeo que vaig gravar amb la seva actuació. Per cert, el grup del concert es deia WadaikoYonkami (和太鼓四神).

En resum, que si teniu la sort de topar-vos amb un matsuri mentre visiteu Japó, i molt especialment si a aquest hi ha actuacions com la referida, us recomano de tot cor que canvieu els vostres plans com pugueu per no perdre-us cap detall interessant.

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: