Herois anònims

Ja fa mes d’una setmana del terratrèmol i les seves conseqüències directes e indirectes, i la noticia ha deixat d’interessar als principals medis de comunicació, probablement per que ja no poden fer més catastrofisme, o potser per motius més obscurs, però no vull ser malpensat ni crear teories de la conspiració, al igual que com ja vaig explicar en l’entrada anterior, no vull comentar les noticies relacionades, doncs ja existeixen prous mitjans molt més qualificats que ho fan. No, avui vull parlar d’alguns herois que, pel fet de ser anònims, encara mereixen més la qualificació de veritables herois.

Es normal que en el cas d’una catàstrofe, natural o no, els governs mobilitzin els cossos de bombers, protecció civil… i si la situació es prou greu, fins i tot a l’exèrcit. Evidentment, en el cas de Japó, l’exèrcit ha mobilitzat bona part dels seus efectius. I tot i que fer la seva feina es una qüestió de seguir ordres, la veritat es que han de ser considerats membres de ple dret d’aquests herois anònims.

Del que avui parlaré serà precisament de la particularitat de l’exèrcit japonès (si es que tècnicament es pot dir així), unes forces armades que reben el nom oficial de Forces d’Autodefensa (JSDF), i que a diversos mangas i animes podeu haver sentit mencionar (o ser protagonistes) amb l’acrònim en castellà (FJAD).

Per imposició de les forces d’ocupació americanes, després de la Segona Guerra Mundial, es va prohibir que aquest país tornés a tindre un exèrcit per evitar que pogués tornar-se a donar una situació en que el país nipó fos una amenaça per als americans. Malgrat això, les necessitats defensives durant la Guerra Freda van fer que a la nova constitució japonesa (gairebé una imposició americana) s’especifiqués que el país podia disposar d’unes pseudo forces armades, denominades Forces d’Autodefensa per no semblar que era realment un exèrcit, però amb la restricció de que les tropes no poden sortir del terreny nipó. La normativa per la que es regeixen aquestes forces, que data de 1954, estipula que el control de les forces mai pot estar en mans de militars, si no de les autoritats civils (recordem que el militarisme japonès durant la Segona Guerra Mundial va ser propiciada pel gran poder acumulat per les jerarquies superiors de l’exèrcit). De fet, tots els membres de les Forces d’Autodefensa es consideren civils, uns funcionaris amb característiques especials.

Evidentment, això ha estat motiu de diverses polèmiques, com quan es van enviar tropes japoneses a una de les missions de pau de la ONU a l’Orient Mitjà, o el debat, crec que de moment no massa encès, sobre la necessitat de reformar la constitució per evitar aquest tipus de situacions.

El més curiós de tot es que actualment les Forces d’Autodefensa, i molt especialment les forces navals, son una de les forces armades més poderoses, modernes i ben organitzades que existeixen al món.

Anuncis

1 comment so far

  1. pere antoni on

    no m’agrada


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: