Missatgers dels deus

El shintoisme, la religió originaria del Japó, te una forta relació amb la natura, i molts dels seus “vuit milions de deus” son elements de la natura, i molt especialment els animals. Per tant no es d’estranyar que els missatgers dels “kami” (deus) siguin els propis animals, concretament, els cérvols sika, una espècie originaria de l’extrem orient.

Com a missatgers dels deus, aquests cérvols han estat protegits a tot el Japó fins a l’arribada de l’Era Meiji i el seu trencament amb tots els elements tradicionals, cosa que quasi va fer que s’extingissin. Afortunadament es va decidir protegir l’espècie i ara es poden veure campant lliurement per diversos punts del país, moltes vegades convertits en un reclam turístic.

Entre els llocs on es poden trobar, els més coneguts son Nara i Miyajima. Al parc de Nara els cérvols pasten tranquil·lament entre els temples de l’antiga capital, perseguint als turistes per que els donin un menjar especial per a ells que es pot adquirir en petits quioscos per tot arreu.

Aquests cérvols, acostumats com estan a les multituds, es deixen acariciar tranquil·lament (tot i que potser jo diria que “suporten” ser masegats per tot tipus de gent), tot esperant la recompensa d’aquest “menjar per cérvols” que et venen en forma de paquet amb aproximadament mitja dotzena d’oblees. No se de que estaran fetes aquestes oblees, però us asseguro que els hi encanta. De fet alguns (bastants) son molt murris i ja es situen a prop dels llocs on els venen per tal d’abraonar-se sobre els pobre infeliç que en compri per tal de reclamar la part més gran del “botí”. I si la “víctima” es un nen petit, la veritat es que la victòria es total, ja que aquests normalment s’espanten i acaben tirant tot el paquet de cop als peus del cérvol victoriós.

I no us penseu que sereu capaços de derrotar els seus sentits, per molt que tracteu d’amagar les oblees per racionar les recompenses, ja que us ensumaran de d’alt a baix i no dubtaran a mossegar la motxilla o la butxaca dels pantalons buscant-les. I us puc assegurar que fins i tot a través del gruix d’uns texans notareu les seves dents. Però tranquils, que son molt delicats i, tot i que podreu notar les seves dents i potser us espantin una mica, la veritat es que son molt delicats i fins i tot si els dones les oblees amb les mans, i per petit que sigui el tros, l’agafaran amb molt de compte i quasi ni us n’assabentareu.

A Nara en total hi ha uns 1300 cérvols, mantenint-se una població mes o menys estable, tot i que la darrera vegada que hi vaig estar em vaig quedar amb l’ impressió que eren menys omnipresents. I com ja he dit, estan acostumats a la gent i per tant no son perillosos. Està tan lligada la imatge dels cérvols a Nara que es troba reflexada fins i tot en una font del parc, i en les banyes que li van posar al buda que feia de mascota del 1300 aniversari de la fundació de Nara com a capital, com ja us vaig ensenyar aquí.

Pel contrari, a l’illa de Miyajima, tot i que també hi ha cérvols i que aquests també campen lliurement per tot arreu, inclosos els carrers de la població i els seus monuments, per tot arreu hi ha cartells recordant a la gent que aquests cérvols son salvatges i per tant potencialment perillosos. De fet, aquí els cérvols son simples habitants de la muntanya que de vegades baixen al poble a veure que arrepleguen. No son especialment perillosos, però jo he vist alguns seguint algun turista (especialment si abans li ha donat alguna cosa) mossegant-li la bossa on portava alguna cosa de menjar (per humans, no per cérvols, que aquí no et venen les oblees especials). I de fet, algun problema deu haver-hi de tant en tant, per què al costat del koban (oficina) de la policia hi ha un tancat pels cérvols amb més cartells del compte advertint que els cérvols poden ser perillosos (suposo que el faran servir per tancar els animals problemàtics mentre no els traslladen a un altre banda).

I ja per finalitzar, us deixo una col·lecció d’imatges d’aquests cérvols, que podeu complementar i ampliar visitant el meu àlbum de Flickr.

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: