Castell de Matsumoto (松本城)

Quan parlem de castells japonesos el més probable es que en el primer en que penseu sigui el castell de Himeji, no en va es el més mostrat en fotografies i pel·lícules, però el segon sens dubte serà el castell de Matsumoto, també anomenat castell del corb pel color negre de la seva torre principal (encara que no es l’únic que rep aquest nom). I com no podria ser d’altre forma, s’ha designat com tresor nacional.

Matsumoto es una ciutat força tranquil·la, situada a la zona anomenada Alps Japonesos, però lamentablement està bastant lluny de Tokyo (es triga unes dues hores i mitja des de Ueno agafant el shinkansen Asama fins a Nagano i un tren Express fins Matsumoto). L’avantatge es que tots els llocs interessants es troben força junts els uns dels altres i a no massa distancia de l’estació JR, cosa que permet veure-la amb tranquil·litat, i fins i tot es possible veure una mica de Nagano aprofitant el viatge.

El castell de Matsumoto inicialment es denominava castell Fukashi, i va ser construït al inici de la Era Eisho, durant la època de les guerres civils, quan Lord Ogasawara de Shinano es va traslladar de Igawa al districte de Hayashi. En aquella època la planura on es troba el castell es denominava Shinano Fuchu. Els seus seguidors  es van protegir construint les seves residencies al voltant del castell Hiyashi, i el castell Fukashi es va construir simultàniament enfront del castell Hiyashi per protegir la casa principal. Posteriorment, Shingen Takeda va expulsar a Lord Ogasawara per aconseguir un punt fort per a la conquesta de Shinano. Finalment, a l’any 10 de la Era Tensho (1582), Sadayoshi Ogasawara va recapturar el castell i li va canviar el nom a Matsumoto.

Quan Hideyoshi Toyotomi va dominar tota la regió després de derrotar a Ujinao Hojo en el castell d’Odawara a l’any 18 de la Era Tensho (1590), va confiar tota la zona de Kanto a Ieyasu Tokugawa, i Hidemasa Odegawara, senyor de Matsumoto en aquells moments, va seguir al seu senyor Ieyasu, traslladant-se a Shimoosa. Com nou senyor del castell va ser nomenat Kazumasa Ishikawa. Va ser llavors quan Kazumasa i el seu fill Yasunaga van construït els elements més característics del castell i la població dels voltants.

El castell està envoltat d’un parc que realça encara més la bellesa d’aquest monument, especialment la torre principal (tenshu), una construcció que aparentment te cinc pisos, però que en realitat en te sis (una mesura defensiva per enganyar a l’enemic). De fet, malgrat que bona part del castell interior es pot veure perfectament definit, per les muralles, el pati interior s’ha convertit en un simple parc ja que la major part de les construccions interiors han desaparegut, al igual que les cases dels seguidors.

I encara podria dir-se que som afortunats de poder veure la torre tenshu sencera ja que va estar a punt de ser demolida durant la Era Meiji seguint la creença de que totes les relíquies del passat havien de ser destruïdes. Però gracies als esforços de Ryozo Ichikawa i altres, la torre va ser comprada malgrat les dificultats. Però això no va evitar la degradació de la torre fins que el director de l’escola superior de Matsumoto, Unari Kobayashi, va establir una organització per preservar el tenshu l’any 34 de la Era Meiji (1901). Gracies a això es va poder endegar una gran reconstrucció que va durar 12 anys i va evitar que el tenshu acabés en runes, com va succeir amb la resta d’edificacions.

La visita, que recorre la torre principal i les dos construccions menors que hi ha adjacents a ella, permet tindre una bona vista dels voltants, no sol del castell, si no també de la ciutat, comprovar les seves mesures defensives (com les empinades escales per cansar a l’enemic durant l’ascens o el pis secret que ja he mencionat), o els exemples de la armeria que es poden veure en el museu de la segona planta.

Sobre la millor època de l’any per visitar Matsumoto, sens dubte es en primavera, quan els cirerers estan en flor, però també pot ser interessant anar-hi durant el Festival Tsukimi (si hi ha lluna), del que podeu saber-ne mes visitant el bloc T de Tokyo.

I no cal que us preocupeu per trobar el lloc perfecte per fer fotos de la torre, estan perfectament senyalats en tots els plànols, i fins i tot en el propi parc.

Informació important:

  • Lloc: Matsumoto (Pref.Nagano)
  • Cost: 600円 (entrada vàlida pel castell i el museu de la ciutat).
  • Com arribar-hi: des de la estació JR de Matsumoto es pot arribar caminant a tots els llocs interessants de la ciutat. Si voleu visitar Matsumoto però no us trobeu a la zona, s’hi pot arribar des de Tokyo (via Nagano) o Nagoya, però cal agafar trens especials (o shinkansen en el cas de Tokyo) ja que es triga varies hores en fer el viatge.
  • Àlbum Flickr: http://www.flickr.com/photos/shordl/sets/72157625936771056/

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: