O-Ise-San, el temple més sagrat

Hi ha diverses versions de les llegendes sobre l’origen del Japó, però totes elles d’alguna forma estan relacionades amb Amaterasu Ômikami, la deessa considerada el kami (divinitat) principal, i segons algunes llegendes l’ancestre més antic de la família imperial japonesa. I O-Ise-San, el lloc del que avui us parlaré podríem dir que es la seva morada a la terra.

O-Ise-San es com popularment es coneix a Ise Jingû, o simplement Jingû (Ise es la prefectura en que es troba aquest temple shintoista), i està format per dos grans temples (Naikû i Gekû), catorze temples auxiliars (bekkû) i més de cent temples menors. Dels dos temples principals, un (Naikû o Kôtaijingû) està dedicat a Amaterasu Ômikami, i l’altre (Gekû o Toyoukedaijingû) està dedicat a Toyouke Ômikami, el deu de la llar, la roba i el menjar, però tots dos santuaris tenen una disposició bàsicament idèntica (cosa que no em va servir de consol quan per falta de temps tan sols vaig poder visitar un dels dos –es per això que les fotografies que il·lustren aquesta entrada son exclusivament de l’entorn de Gekû).

L’emplaçament del temple el va decidir la princesa imperial Yamatohime no Mikoto, que per mandat diví (rebut directament d’Amaterasu Òmikami), durant el regnat de l’onzè emperador, va buscar un lloc adient per establir el santuari en que Amaterasu seria reverenciada per tota la eternitat i per guardar el mirall sagrat d’Amaterasu (yatanokagami) i un dels tres símbols del poder imperial. Finalment es va decidir per la localització actual de Naikû, a la vora del riu Isuzu. A mes a mes, aquests santuaris no han deixat mai de seguir la tradició shintoista de reconstruir periòdicament els temples en una zona propera (quan jo els vaig visitar hi havia diverses zones acotades que pel tamany suposo serien les que ja estaven preparant per la següent reconstrucció), realitzant-se el “trasllat” mitjançant una magnificent processó nocturna (que algun dia m’agradaria veure).

Per aquestes reconstruccions es necessària molta fusta, i fins al 1926 aquesta es portava d’altres contrades del país (la zona de Kiso, entre Gifu i Nagano), però llavors es va iniciar un procés de reforestació per disposar de prous xiprers japonesos per futures reconstruccions. I la veritat es que la zona es realment densa en arbres, molts d’ells de tamany gegantí i formes de vegades curioses. Com a curiositat, dir que el material dels temples “vells” es considera sagrat, i es reparteix entre altres temples del país, que els aprofiten per a les seves pròpies reconstruccions.

Sobre la visita pròpiament dita, la veritat es que es interessant i a l’hora et deixa una mica decepcionat ja que si be el lloc es molt bonic, principalment pel seu entorn ple d’arbres, riuets i llacunes, els edificis en si mateix son força senzills, i no es poden veure (o amb prou feines) els interiors. Comprenc que es tracta d’un lloc més important per la seva significació religiosa que pel seu atractiu turístic, però si no fos pràctic visitar-ho aprofitant el dia que visites les roques casades, probablement no pagaria la pena l’esforç d’anar-hi.

Informació important:

  • Lloc: Ise (Pref.Mie)
  • Com arribar-hi: per arribar a Gekû (Toyoukedaijingû) es pot agafar la línea JR des de Nagoya fins la estació Ise-Shi (1h40’ aprox.), o la línea Kintetsu fins la parada Ujiyamada (1h30’ aprox.; 1h50’ des de Ôsaka). Des de aquestes es pot arribar a peu fins Gekû (aprox.5’ des de Ise-Shi; aprox. 10’ des de Ujiyamada). Si es vol anar a Naikû (Kotaijingû) cal agafar un autobús que en uns 15’ ens porta fins la parada de Naikumae.
  • Pàgina web: www.isejingu.or.jp/shosai/english/index.htm (en àngles)

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: