Castell de Matsuyama (松山城)

Al vell mig de Matsuyama, a dalt de tot d’un turó (132m d’alçada) del mateix nom que la ciutat (crec que es aquesta qui li deu el nom al turó i no a l’inrevés) s’alça el Castell de Matsuyama, un dels innumerables castells que hi ha per tot Japó, classificat com Important Be Cultural (especialment per algunes de les seves portes) i en molt bon estat de conservació gracies a diverses reconstruccions, malgrat que la seva historia ha estat més lliure d’incidents i accidents que altres castells. Es tracta d’un castell de considerables dimensions, considerat un dels tres castells de múltiples ales més grans que van ser construïts en un turó al mig d’una planura, juntament amb els castells de Wakayama i Himeji.

Actualment el castell es troba al vell mig de la ciutat, però en els seus orígens no existia la ciutat, i si es va escollir aquest emplaçament per a la construcció del castell es per que es tracta d’un turó molt ben situat al centre de la planura de Dogo. Va ser fundat per Yoshiakira Katoh, un samurai lleial a Hideyoshi Toyotomi que va anar acumulant poder  combatent valentment (especialment a la flota) des de les seves terres de Masaki (properes a l’actual Matsuyama) fins que a la decisiva batalla de Sekigahara (any 1600) es va unir a Ieyasu Tokugawa, que el va recompensar amb 200.000 koku.

L’any 1602 va decidir construir el castell de Matsuyama, a on s’hi va traslladar amb tots els seus vassalls des de Masaki, malgrat que les obres van durar fins el 1627. L’encarregat de la construcció va ser Shigenobu Adachi. En el moment de la seva finalització la torre principal era esplèndida, amb cinc teulades i plantes. Lord Katoh va residir al castell durant 25 anys, fins que va ser traslladat a  Aizu, al Nord del Japó, sent substituït per Tadachika Gamok, que es qui realment va finalitzar les obres del castell.

Com tota construcció important, la d’aquest castell està farcida d’històries curioses. Així, per exemple, les dones que venien peix els portaven en una espècie de cistells i rebien el nom de “otata”, i es diu que varen ser aquestes dones les que van portar la grava fins a les obres en aquests cistells, transportant-los sobre el cap, des de Masaki fins Matsuyama, i la muller de Lord Katoh les va recompensar per aquesta feina amb boles d’arròs que va ver amb les seves pròpies mans. Un altre historia diu que quan les teules van ser portades a la muntanya, la construcció es va veure interrompuda mentre arribaven, així que Shigenobu Adachi va mobilitzar als camperols de la zona per formar tres cadenes humanes que van transportar totes les teules de ma en ma en tan sols una nit, per gran sorpresa de Lord Katoh.

Evidentment, com tots els castells del país, el de Matsuyama ha sofert diverses vicissituds al llarg de la seva historia: l’any 1642 es va reconstruir la torre principal amb només els tres pisos actuals, el dia d’any nou del 1784 la torre principal va cremar a causa d’un llamp, diverses torres menors i estructures van ser destruïdes a causa de les bombes durant la guerra… Però tot i així, ha escapat bastant be al pas del temps, potser en gran part gracies a que el seu darrer senyor, Lord Sadaaki Matsudaira, parent del shogun durant la Restauració Meiji, va decidir no combatre contra les tropes de l’Emperador i va deixar que les tropes de Tosa ocupessin el castell sense vessament de sang ni la innecessària destrucció del castell.

Pel que fa a la visita turística, el castell està dividit en dues àrees ben definides. Primer ens trobem el que podríem anomenar el “pati” del castell que es una gran esplanada amb bones vistes de la ciutat, a on es pot accedir gratuïtament passant per algunes de les portes qualificades de Important Be Cultural, i on fins i tot hi ha botigues per menjar o beure alguna cosa. I finalment, a l’extrem d’aquest parc públic, trobem la torre principal i algunes construccions adossades, a la que per accedir has de pagar entrada, i a l’interior del qual pots veure algunes característiques de la seva construcció, així com diversos elements de la era samurai com armes i armadures.

Informació important:

  • Lloc: Matsuyama (Pref. Ehime)
  • Com arribar-hi: segons com t’organitzis la visita a la ciutat pots arribar fins el castell caminant des de la estació de JR mentre visites altres coses. Un altre opció es agafar un tramvia fins la part posterior del turó on es troba, i allà agafar el telefèric que et deixa a poca distancia de l’entrada del recinte del castell.
  • Cost: 500円.
Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: