Yatai

Si sou gaire aficionats al manga o les pel·lícules japoneses una mica antigues, sens dubte haureu vist en més d’una ocasió unes paradetes per menjar i beure mòbils, generalment formades per un carretó que serveix de cuina i barra, uns quants tamborets i tot plegat cobert per la tela característica que indica que un negoci està obert per que no es vegi clarament als clients. De fet la imatge més característica podria ser la de la següent fotografia, presa fa més de 10 anys a Tokyo.

Foto: Xavi

Malauradament aquest tipus de “restaurant” gairebé ja no es més que un record, especialment a les grans ciutats, on la major part d’aquests negocis s’han transformat en restaurants situats en un edifici, com qualsevol negoci convencional, encara que de vegades son llocs tan petits que si no fos per les parets, no es diferenciarien en res dels carretons. Es cert que encara es poden veure paradetes de menjar en els matsuri, però no son exactament el mateix, tan sols es troben durant el matsuri, i els falta una mica del… “feeling” d’aquestes paradetes.

Però no tot està perdut, ja que a Fukuoka aquests carrets anomenats “yatai” son gairebé una atracció turística, i es col·loquen en zones determinades, com a la illa Nakasu , el barri més famós de la ciutat pel que fa a vida nocturna (bars, clubs, etc.). I segurament a causa de la seva situació, quan el temps acompanya, fins i tot posen taules a l’exterior, al costat del riu, per fruir dels cirerers i/o de la frescor de la nit. Això si, si voleu poder explicar aquesta experiència cal que aprofiteu a primera hora de la tarda, encara que no tingueu ganes de menjar o beure res, ja que si aneu per la nit us podeu trobar la zona abarrotada i ser-vos totalment impossible trobar ni un foradet.

El curiós es que realment segueixen la tradició del carret ambulant encara que cada da estiguin plantats al mateix lloc, ja que al tancar es pleguen totalment, i durant el dia els pots veure “aparcats” en un solar proper.

Pel que fa a la resta del país nipó, no se si quedaran yatais en altres llocs, però en tots els cops que hi he estat, només he vist els de Fukuoka i una paradeta que suposo es podria considerar un yatai al parc Ueno de Tokyo.

Parc d'Ueno (Tokyo)

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: