Temple Confucionista (孔子廟)

En mig de les cases d’estil occidental que en el seu dia varen ser els consolats de les diverses potencies, al costat del carrer anomenat Pendent dels Holandesos, de cop un es troba amb una brillant explosió de color i elegants formes corbes característics d’una construcció xinesa. Es el Temple Confucionista de Nagasaki, també anomenat Koshibyô. El concepte de la pietat filial, l’estudi constant i altres ensenyaments de Confuci van ser introduïts al Japó fa molts segles i han tingut una força influència en la societat japonesa, per la qual cosa de tota la vida s’han construït temples i escoles per propagar aquests coneixements, però el Koshibyô es especial per que es l’únic temple confucionista del mon construït fora de la Xina per mans xineses, a més de tindre la particularitat que el terreny que ocupa es considera territori xinès, i tots els drets els posseeix l’ambaixada xinesa de Tokyo.

Aquest temple el van construir el 1893 els xinesos residents a Nagasaki, amb el recolzament del govern de la dinastia Ch’ing amb l’ intenció de ser un lloc de culte i aprenentatge per a la comunitat xinesa. Inicialment estava format pel santuari pròpiament dit i una escola primària, que en el moment de major esplendor va arribar a tindre 100 estudiants, fins que es va traslladar a un edifici proper el 1982.

La construcció es va veure afectada per la bomba atòmica del 1945, però no va ser restaurada i reoberta al públic fins el 1967, i posteriorment va sofrir una segona remodelació el 1982, en la que es van fer reparacions cosmètiques de la major part de l’edifici, però sobre tot es va reconstruir completament l’entrada principal, i on abans es trobava l’escola es va construir un edifici modern que serveix de museu de historia xinesa, a més d’acollir els serveis administratius, la botiga de records, sales per conferencies, etc. Per dur a terme aquestes dues reconstruccions es van importar materials de gran qualitat directament de la Xina, per la qual cosa el temple actualment te una magnificència i espectacularitat no gaire habituals al Japó. De fet, fins i tot es van fer servir teules de color groc, molt rares ja que tradicionalment tan sols es poden fer servir en les construccions imperials i els temples confucionistes.

Pel que fa al museu, situat a la part posterior del temple en una construcció de ciment i acer que xoca força amb el temple, es bastant petit i mostra imatges de l’antiga Ruta de la Seda i algunes de les invencions xineses més antigues, com el primer sismògraf del mon, així com diversos tresors nacionals de diverses èpoques, procedents totes elles de museus xinesos. Fins i tot es poden veure alguns Guerrers del Xi’an, però tenint en compte les condicions en que es van exposar els que van vindre a Barcelona durant el Fòrum de les Cultures, crec bastant probable que no siguin mes que reproduccions.

Personalment crec que es una visita recomanable, si mes no pel canvi que representa respecte el que pot veure’s habitualment. Tot el conjunt no es massa gran, i per tant no us consumirà massa temps, i es un agradable entremig mentre es recorre el Pendent dels Holandesos camí dels Jardins Glover.

Informació important:

  • Lloc: Nagasaki (Pref. Nagasaki)
  • Com arribar-hi: podeu baixar a la darrera parada (Ishibashi) de la línia de tramvies 5, o arribar-hi recorrent el Pendent dels Holandesos des de la parada Shiminbyôin-mae de la mateixa línia.
  • Cost: 600円.
  • Àlbum de Flickr: http://www.flickr.com/photos/shordl/sets/72157624597634684/

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: