Cases Samurai

Com cabria esperar en un país com Japó, es bastant habitual trobar que a una ciutat es conserven prou be les antigues cases de samurais, i que en molt casos es poden visitar, tot i que a les poblacions més petites o mes allunyades de les grans metròpolis i (no se si per casualitat o no) en llocs on el turisme estranger no es massa habitual. Així es poden visitar cases de samurais a llocs com Takayama, Hagi o Kanazawa. I es d’aquest darrer lloc, Kanazawa, del que us parlaré avui.

Kanazawa, capital de la prefectura d’Ishikawa, es troba a la costa Nord, tocant al Mar del Japó, mes o menys a l’alçada dels anomenats Alps Japonesos. La zona no es una destinació massa habitual pel turisme estranger, i si no estàs a la zona fa de mal arribar (jo vaig anar i tornar el mateix dia des de Kyoto, i la veritat, va ser una pallissa de tren i em va faltar temps per veure un parell de coses que crec m’haurien interessat). La ciutat manté en bastant bon estat tres barris de geishes, i tota una zona de cases de samurais, on es troba la antiga casa de la família Nomura, que es pot visitar gracies a una societat formada per la seva conservació.

Com quasi totes les cases de samurai, la casa en si te poc interès ja que es una col·lecció d’espais que ara es qualificarien de diàfans, comunicats entre si. El que més pot interessar son els jardins (sempre magnífics) i les pintures o elements decoratius que s’han col·locat per diferents llocs de la casa.

La casa de la família Nomura, de la qual es pot visitar una part petita comparat amb el que va ser, es la d’un dels principals vassalls del clan Kaga, que el 1583 es va establir a Kanazawa amb Lord Maeda Toshiie al capdavant. Nomura Senbei Nobusada, va rebre un feu de 1000 koku (mesura d’arròs en que s’acostumava a mesurar la riquesa de la gent), que posteriorment va créixer a 1200 koku. Els seus descendents van seguir sent servidors principals del clan, i tenien una residencia de més de 3000m2, fins l’arribada de la Restauració Meiji i l’abolició del sistema de castes. Des de llavors alguns edificis han estat destruïts, altres convertits en petits horts o venuts. A principis de la era Shôwa, un industrial de la zona, Kubo Hikobei, si va traslladar al que quedava de la casa.

Del que es pot veure destaquen una sala de dibuix des de la que es veu el jardí principal. La sala, feta de xiprer japonès amb elements de pal de rosa i banús, sense que es vegi cap clau (amagats amb fusta de caqui) i unes espectaculars portes correteres amb motius considerats culturalment molt valuosos.

Pel que fa al jardí, posseeix una petita cascada, que forma un riuet d’aigües clares on neden unes carpes. La llàstima es que no pots caminar per entre les llanternes de pedra o creuar el pont de granit de cirerer, ni descansar a l’ombra d’un arbre de més de quatre-cents anys que pertany a una espècie que es difícil que prosperi a la zona.

En resum, una visita interessant, tot i que no imprescindible si ja has vist altres cases de samurais, encara que si no esteu massa cansats de veure la resta de la ciutat, es un bon lloc per passar-hi de tornada cap a la estació. I a la zona també hi ha un museu dels ashigaru, tropes d’infanteria dels exèrcits de samurais… si el podeu trobar (no com jo).

Informació important:

  • Lloc: Kanazawa (Pref.Ishikawa)
  • Com arribar-hi: al Nagamachi buke Yashiki District s’hi pot arribar caminant des de l’estació JR de Kanazawa (es troba aprox. a 1km), o es pot agafar la línea Kanazawa Tour Bus, però el més recomanable es visitar-ho després del parc del castell, ja que està relativament a prop (uns 500m en línea recta).
  • Cost: 500 円
  • Pàgina web: http://www.nomurake.com/ (en japonès)

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: