Parc de la Pau, Hiroshima (平和記念公園-広島)

Foto: Micki - Torre en Memòria dels Estudiants Mobilitzats

Avui es l’aniversari del llançament de la primera bomba atòmica sobre un objectiu civil, en aquest cas la ciutat d’Hiroshima. Com cada any, per tot el mon tindran lloc cerimònies per recordar el succeït i pregar per que mai mes torni a succeir una cosa igual, especialment tenint en compte la situació actual de tensió entre països que tenen la bomba, o que podrien tindre-la en un futur no massa llunyà. Però no es la meva intenció parlar aquí de política ni referir-me al que va passar aquell 6 d’Agost de 1945, si no aprofitar aquest aniversari per parlar-vos del Parc de la Pau d’Hiroshima, el monument a la follia humana més significatiu del planeta, i centre de les principals celebracions japoneses i mundials d’aquest dia (tot i que a Tôkyo avui probablement tindrà lloc una celebració dels militars a la zona del budokan, o al menys es va realitzar en un dia com avui durant el meu segon viatge, a tenor de la quantitat de transports militars i soldats que varem veure en un aparcament de la zona i dels agents de seguretat de paisà i grans com armaris que no ens varen deixar passar més enllà del Museu de les Ciències).

El Parc de la Pau està situat en l’extrem d’una illa en el riu Ota, i qui més qui menys ha vist en més d’una ocasió imatges dels principals monuments erigits en memòria dels morts i com a recordatori per les següents generacions: el Cenotafi, el Museu Memorial per la Pau, el Monument per la Pau dels Nens, la Campana per la Pau i, fora de l’illa, però a tocar del parc, la Cúpula de la Bomba i la Torre en Memòria dels Estudiants Mobilitzats. Tots ells els podeu veure en el següent vídeo, o en les fotos incloses en aquesta entrada, però també hi ha altres monuments i recordatoris dels que gairebé no es diu res, tot i que considero que tenen la seva rellevància, com el Monument als Coreans Morts per la bomba i que va ser erigit pel govern coreà en un “racó” una mica més apartat de la ruta turística habitual, o un túmul situat quasi al costat d’aquest que no vaig entendre que representava.

Com he comentat, el Parc de la Pau te una “ruta turística” ja que crec que, lamentablement, per a la majoria de la gent que visita la ciutat s’ha convertit en una mera atracció turística més (a més de visitar-la només per això, malgrat la ciutat te altres coses per oferir). No vull dir que el seu simbolisme hagi quedat oblidat, ja que es bastant habitual veure gent molt gran, supervivents d’aquella època o de la postguerra, que visita el lloc quasi com si fos un peregrinatge, i també segueix tenint significat per la gent que vol protestar contra l’energia nuclear i la seva manipulació. De fet, en el vídeo podeu veure un petit grup de gent que protestava contra el fet que un portaavions atòmic nord-americà (el Eisenhower, crec recordar) volgués atracar al port de Yokohama, una noticia de la que els diaris i la televisió en parlaven constantment, però la manifestació aquesta en prou feines havia arreplegat unes desenes de persones, i una única càmera de televisió per cobrir la noticia.

Foto: Micki

Els altres habituals del lloc son els escolars. Una gran quantitat d’escoles visiten el lloc i, pel que vaig veure, diria que es prenen aquestes excursions didàctiques amb bastant més serietat que els grups que, per exemple, visiten el Barri Gòtic o el Zoo de Barcelona. Evidentment, la zona que més els atrau es el Monument a la Pau dels Nens i les infinites ofrenes mostrades, així com les llargues cadenes de grues de paper que ja son tot un símbol.

Foto: Micki

Foto: Micki

Informació important:

  • Lloc: Hiroshima
  • Com arribar-hi: des de l’estació de tren d’Hiroshima el millor es agafar un dels tramvies de les línies 2 i 6 fins a la parada Genbaku Domemae.
  • Cost: es tracta d’un parc públic i per tant l’accés es gratuït, però per entrar al Museu Memorial per la Pau cal pagar una entrada simbòlica de 50円.

Foto: Micki

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: