Castell d’Ôsaka (大阪城)

Avui deixeu-me que combini dos series d’articles: la de castells de Japó i, una mica mes secundàriament, la de Japó des de les alçades. I es que el Castell d’Ôsaka es, a més d’obviament un castell, i molt important a l’historia del Japó, un bon lloc per veure la ciutat des de una certa alçada (tot i no poder ni comparar-ho amb el Jardí Flotant de la zona d’Umeda).


El castell, de vuit plantes d’alçada (una d’elles tancada al públic) es una reconstrucció total de l’antiga fortalesa, una reconstrucció feta amb tècniques i materials moderns, que tan sols ha respectat la forma exterior, ja que l’interior no es diferencia gens de qualsevol museu (be, te més plantes al ser aquestes més petites per adaptar-se a la forma de la torre), que es el que en darrera instancia s’ha convertit aquest castell.

Fent una mica de historia direm que els orígens del castell es poden remuntar al 1496 quan un important monjo va fundar una residencia monàstica prop de on avui dia s’aixeca el castell. Aquesta residencia va anar creixent fins convertir-se en un temple molt gran conegut com Ôsaka Honganji, que va anar acumulant poder fins que el 1580 va ser cedit a Nobunaga Oda durant la seva campanya d’unificació del Japó.

A la mort de Nobunaga Oda, Hideyoshi Toyotomi va iniciar la construcció d’un castell on abans hi havia el temple, castell que tenia l’objectiu de convertir-se en la residencia permanent del governant de Japó. Malgrat això, quan el poder va passar a mans de Tokugawa Ieyasu es va convertir en el darrer refugi dels partidaris de Hideyori (el fill i successor de Hideyoshi), fins que el 1615 Ôgosho Ieyasu va aconseguir conquerir-ho després d’un llarguíssim setge.

Foto: Micki

El 1620, i al llarg de 10 anys, el castell va ser reconstruït per ordre del shogun Hidetada, però el 1665 la torre principal va ser destruïda per un llamp, i els incendis i la turbulenta transició de la Restauració Imperial van acabar de destruir molts dels altres edificis.

Després del Període Meiji, el castell va ser ocupat per l’exèrcit fins que el 1931 l’esforç popular va aconseguir endegar la reconstrucció de la torre principal, que es el que avui es pot visitar. Els voltants del castell també van sofrir considerablement durant la Segona Guerra Mundial, però es van restaurar per convertir-se en un parc que embolcallés les restes històriques (tot plegat es va acabar el 1997).

Com he dit anteriorment, avui en dia la torre serveix de museu de la historia del castell i de la era de Hideyoshi i la unificació del Japó, a més de les habituals botiga de regals, exposicions temporals, i fins i tot posar-te un kabuto (casc de samurai) per ferte algunes fotos. A més de tot això, tens la possibilitat d’observar des de la darrera planta una bona part de la ciutat. De fet el mes interessant de les vistes des de aquí es que al estar situat tan lluny d’Umeda, es pot veure una zona de la ciutat difícil de distingir des de l’altre observatori (tot i que en dies clars es pot veure l’altre observatori).

Foto: Arturo

Foto: Skaven

Sobre el material exposat, es bastant interessant i clarificador, tot i que es una mica enrevessat quan pots i quan no pots fer fotos, ja que depèn de cada planta i del que hi hagi exposat. Els accessos son força còmodes ja que al ser una reconstrucció hi ha una escala ben ampla i sense graons massa alts per pujar, i un altre per baixar (res que veure amb les escales originals com les dels castells més ben conservats o més fidelment reconstruïts).

Foto: Micki

Com a curiositat, dir que bona part de les accions del llibre de James Clavell Shogun representa que tenen lloc al castell d’Ôsaka, tot i que la filmació de la serie de TV/pel·lícula no va tindre lloc allà.

La Torre Umeda vista des de el Castell d'Ôsaka

Informació important:

  • Lloc: Ôsaka (Ôsakafu)
  • Entrada: 600¥ .
  • Com arribar-hi: al castell d’Ôsaka, al trobar-se dins d’un gran parc s’hi pot arribar des de diferents estacions de metro i ferrocarril, tot i que potser les més adequades son Morinomiya (Chuo Line i línea circular de JR) si es vol veure també bona part del parc; o Tanimachi 4-chome (Tanimachi Line i Chuo Line) si es te presa i només es vol veure el castell. De totes formes el millor es anar d’una a l’altre per així no perdre’s res.
  • Pàgina web del castell: http://www.osakacastle.net/english/ (en anglès).

Àlbum de Flicker: http://www.flickr.com/photos/shordl/sets/72157624211474483/

Articles relacionats:

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: