Dia del Nens (子供の日)

Avui, dia 5 de maig, al Japó es celebra el Dia dels Nens, una festa en que es festeja als nens i la seva felicitat. Segons la wikipedia, aquesta festa tindria el seu origen a la Xina i representaria un rite de purificació per allunyar els esperits malignes dels mes petits de la casa (una cosa prou probable tenint en compte la mortaldat infantil en les èpoques en que tots aquestes tradicions es van establir).

Al Japó es en aquest dia quan es planten llargues vares de bambú, moltes vegades coronades amb “kabuto”, el casc que portaven els samurai (i que representa als varons forts i saludables). D’aquesta vara es pengen una espècie d’estels o banderes amb forma de carpa (koinobori) que onegen al vent. Els koinobori poden tindre més d’un metre de llarg, i si els he qualificat també d’estels es per que tenen volum, inflant-se al vent per mitjà de les boques de les carpes (koi) que poden tindre més d’un metre de diàmetre.

La massificació a les grans ciutats ha fet que actualment aquestes llargues vares es facin servir més a llocs rurals, emprant-se materials plàstics i koinoboris més petits per poder celebrar-ho en els pisos de les grans ciutats.

Sobre els koi, dir que els blaus representen als nois i els roses a les noies; i que, amb variacions, es posa un parell de kois més grans per representar els pares (el pare més que blau es negre), i un per cada fill (de vegades només els fills varons). Finalment, es tradicional menjar pastissets de mochi.

Nota: la imatge de la fotografia no es exactament del Dia dels Nens (ja que en aquesta data mai he estat al Japó), si no “l’anunci” d’una botiga de Nagano que fabricava i venia koinoboris.

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: