Segells commemoratius

No, encara que ho sembli, no vaig a parlar de filatèlia (tot i que també existeixen molts segells commemoratius filatèlics), sinó de segells commemoratius per estampar, un costum molt habitual al Japó per a diverses finalitats. O si voleu una definició més acadèmica i restringida (encastellà perquè està extreta del diccionari de la R.A.E.): “Utensilio que sirve para estampar las armas, divisas, cifras y otras imágenes en él grabadas, y se emplea para autorizar documentos, cerrar pliegos y otros usos análogos.”.

Doncs com anava dient, al Japó pots trobar molts segells però amb fins commemoratius, per tindre un recordatori de que has estat en un lloc, o per complir el requisit de visitar-ho, o fins i tot per finalitats votives.

Quasi tots els llocs d’interès turístic tenen en alguna banda no massa amagada, però moltes vegades tampoc massa evident, un o més tampons que pots estampar (si queda tinta) en el follet del lloc (molts tenen un lloc ja preparat per a ell), en un paper especialment pensat per posar el segell, o simplement en una llibreta que portis a sobre (al proper viatge aniré amb la llibreta que vaig comprar cap al final del darrer viatge, que ja tinc masses segells en fulles soltes o papers improvisats). També es poden trobar en moltes estacions de ferrocarril i altres llocs d’interès, tot i que en aquests casos son menys comuns, es més difícil que quedi tinta i son encara menys evidents.

Follet Museu Shitamachi

Aquests segells, que en principi no tenen cap valor especial, de vegades es fan servir per motius més “elevats”. Així, molts peregrins que fan una ruta de temples, porten un llibre un van estampant el segell dels diversos temples (i moltes vegades fan que algun monjo hi escrigui alguna cosa) per demostrar que han seguit tot el recorregut (crec que qui fa el Camí de Santiago te alguna cosa similar). O també es possible que per alguna promoció (especialment les dedicades als nens) sigui precís visitar una sèrie de llocs, estampar el segell corresponent en una llibreta del event o promoció, i després entregar-la per poder aconseguir un premi.


També es fan servir aquests segells com a reclam o per despertar l’interés de determinada gent per un lloc, generalment els nens. Així, en un temple pot haver-hi un follet especialment educatiu pels nens en que aquest hagi de recorre les instal·lacions per trobar els segells que conformin una ruta o una figura global mentre aprenen alguna cosa del que per altre banda seria una visita que segurament no els interessaria gaire.

Follet especial per nens a Miyashima (adivineu quin 'nen gran' es va dedicar a completar-ho?).

En qualsevol cas, tant per grans com per a petits, be per una finalitat concreta o per pur hobby, considero interessant la possibilitat de “caçar el segell” mentre fas visites turístiques, a més de servir de recordatori de on has estat.

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: