Allotjament al Japó

Quan de buscar allotjament es tracta, al Japó, com a tot arreu, podeu trobar una gama molt extensa de preus i tipus d’allotjament. La meva intenció no es parlar de preus, sinó més aviat de les opcions d’allotjament (en moltes d’elles després podreu trobar un ampli ventall de preus segons qualitat i lloc). Malgrat que defineixi les diferents possibilitats de forma “absoluta”, la veritat es que en moltes ocasions es difícil diferenciar si un establiment es d’un o un altre tipus, però al menys espero que us serveixi de guia per decidir.

Foto: Miguel - Hotel càpsula (Nagoya)

Ryokan: aquest es el terme genèric amb que es defineix de forma general un tipus d’allotjament tradicional japonès que acostumen a caracteritzar-se perquè a les habitacions son d’estil japonès (hi ha tatami i es dorm en futons). Tot i això, hi ha diversos tipus de ryokan (més que res perquè actualment en alguns casos s’empra el terme per prestigiar l’establiment). En general els ryokan serveixen esmorzars (tot i que de vegades no està inclòs en el preu i l’has d’encarregar a part, especialment si es del tipus japonès, ja que en aquest cas has d’avisar el dia anterior), però només els de més categoria serveixen també sopars (de vegades està inclòs en el preu, de vagades s’ha d’encarregar a part).

Ryokan estàndard: probablement el tipus més extens avui en dia (i els més econòmics), aquests ryokan ofereixen els serveis bàsics als seus hostes. L’edifici generalment es un edifici modern que des de fora sembla més un petit hotel, i que sol estar regentat per una família amb més o menys tradició “hotelera”. A l’interior l’atmosfera està força llunyana dels ryokan més tradicionals, i de vegades està farcit de detalls perquè sembli més tradicional. Totes les seves habitacions son d’estil japonès, però son força senzilles. Generalment disposen d’un bany comú (que pot ser d’us privat –quan entres tanques la porta i no entra ningú més- o comú –qualsevol pot entrar en qualsevol moment), i de vegades ni tan sols tenen el lavabo dins de l’habitació.

Foto: Xavi - Sawanoya Ryokan (Ueno- Tokyo)

Ryokan modern: des de l’exterior (i de vegades moltes de les seves zones comuns) no hi ha res que els diferencií d’un hotel, o solen tindre les mateixes comoditats que aquests, però les seves habitacions son d’estil japonès. Poden tindre més o menys ambient tradicional, però son llocs sense historia. Pel que fa als serveis, s’assemblen més als d’un ryokan tradicional, però sense el “feeling” d’aquests.

Ryokan Hotel: els ryokan hotel son ryokan moderns que a més ofereixen serveis com un hotel normal (botiga, cafeteria, restaurant), i a mes poden tindre habitacions d’estil occidental a més de les tradicionals.

Ryokan tradicional: aquests son el que podríem anomenar ryokan “autèntics” en un sentit literal de la paraula. Generalment tenen una llarga historia “hotelera” que ha passat de pares a fills durant generacions i en els que es més importants la tradició i l’ambient que no el confort. Allotjar-se en un d’aquests llocs seria quasi be l’equivalent de fer-ho a occident en un castell. El lloc es confortable, però en general fosc i només amb les comoditats modernes més imprescindibles. Els edificis son de fusta i, quasi amb tota seguretat, també disposa d’un jardí tradicional japonès. També son generalment els ryokan més cars de tots.

Dins d’aquest grup de ryokan es on es poden trobar els ryokan “de luxe”, on el client es tractat com un rei (i possiblement no acceptin a un occidental per res del mon), i destaquen, a més de per la seva historia i ambient, per servir menjars de gran qualitat. També es molt probable que disposin de banys termals si n’hi ha a la zona.

Minshuku: generalment es tracta d’un petit edifici d’estil japonès, de fusta. Les seves habitacions solen ser més petites, i en general vol projectar un ambient similar al de si estiguessis en una casa familiar, on el servei quasi personalitzat es el seu tret distintiu. Podríem dir que es el més similar que podríem trobar a una pensió o un B&B.

Hotel: res a dir dels hotels, son com qualsevol establiment occidental. Només caldria aclarir que existeix un subtipus anomenat “hotel de negocis” pensat per pernoctacions molt breus per homes de negocis, en que generalment la pròpia recepció es fa mitjançant màquines (com les que ara hi ha als aeroports per evitar les cues de facturació), i son bastant impersonals.

Foto: Micki - Shiba Park Hotel (Tokyo)

Foto: Skaven - Ryokan Hiraiwa (Kyoto)

Altres tipus d’allotjaments menys habituals son:

Temples budistes: diuen que una de les formes d’experimentar millor la cultura tradicional japonesa es estar-se en un temple budista. Allotjar-se en un temple (“shukubo” en japonès) es un allotjament molt bàsic (i segons uns amics que ho varen provar, no gaire còmodes, tot i que potser la paraula correcta seria “austers”), però si pots menjar-hi, es pot fruir d’una magnífica cuina vegetariana.

“Gassho-Zukuri”: aquestes cases tradicionals amb sostre de palla es troben principalment a Shirakawago, a la prefectura de Gifu y a Gokayama, a la prefectura de Toyama. El nom d’aquest estil d’arquitectura tradicional japonesa significa “mans que resen” a causa de la forma del sostre, que s’assembla a la forma que adopten les mans d’un budista durant l’oració. El sostre està pensat per suportar fortes nevades i permetre que l’interior segueixi fresc durant l’estiu. A més, per  construir-l’ho no s’han emprat claus i molts tenen una llar de foc japonesa a l’àrea central. Aquest establiments son nets i confortables, però primitius i rústics, a més de foscos i plens de corrents d’aire. El lavabo i els bany sempre es compartit, però generalment la cuina es magnífica.

Foto: Skaven - Fujiyama Café (Kyoto)

I tot i que no son allotjaments pensats per que s’hi estiguin turistes, hauríem d’incloure els següents:


Hotels càpsula: famosos a causa dels nombrosos reportatges sobre el Japó, on quasi sempre surten com a curiositat, generalment estan al costat d’estacions de tren, i estan pensats perquè aquells que perden el darrer tren a casa seva puguin passar-hi la nit. Son força econòmics, però crec que massa claustrofòbics, tot i que disposen de tot tipus de comoditats (televisió, música i més dins del cubícul) i serveis (banys, sales de lectura, etc.).

Internet cafè: malgrat que, evidentment, no es tracta de llocs pensats per allotjar-s’hi, estan oberts les 24h, i disposen de dutxes i altres serveis, per la qual cosa des de ja fa un temps molts treballadors “arubaito” (de feines temporals o jornades reduïdes) passen la nit en les cabines privades d’aquests establiments, ja que els surt més barat que no pas llogar una casa, per petita que aquesta sigui.

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: