Iga-Ueno, ciutat ninja (伊賀上野市)

Shinobi02El títol d’aquesta entrada potser us pugui semblar una mica exagerada, però la veritat es que els temes ninja son omnipresents per tota la població, des de el tren local als rètols dels lavabos públics, passant per reclams de botigues o les tapes de les clavegueres. I no es que realment sigui una ciutat plena de ninjes, ni que sigui la única ciutat que en faci bandera, però si que es una de les seves atraccions principals, en la que es basa molta de la propaganda turística del lloc, a més de ser a una zona històricament famosa pels seus ninjes, i sobretot popularitzada recentment per mangas, series d’anime, o fins o tot pel·lícules d’imatge real com Shinobi (2005), que fins i tot es va estrenar (amb no massa èxit) als cinemes espanyols.


Shinobi07

Foto: Micki

Foto: Micki

Shinobi09

Foto: Micki

Sobre aquesta població es pot dir que es força tranqui-la, on hi ha, a més d’una casa museu ninja que es l’atracció principal, un castell, alguns museus de personatges locals i unes vistes magnífiques (tot concentrat al voltant del parc Ueno, a poca distancia de la estació de tren Uenoshi, de la companyia privada Kintetsu). Potser poca cosa tenint en compte el llarg viatge que segurament haureu de fer per arribar-hi, però a qui no l’hi ha despertat mai la imaginació aquests personatges “misteriosos”, els famosos ninjes o shinobi popularitzats tant per la literatura com el cinema, i que per molts occidentals sempre van de la ma dels samurais al pensar en Japó. I a més, l’agradable sorpresa al arribar-hi es que aquí se’ls prenen seriosament pel que realment eren, no pels estereotips creats pel cinema.

Foto: Micki

Foto: Micki

Foto: Arturo

Foto: Arturo

Shinobi04 Foto: Arturo

La casa museu, que com ja he dit es pràcticament l’única cosa important per veure, es troba en el mateix turó que el castell i alguns museus, molt a prop de l’estació de tren de la companyia local (si viatgeu amb JR no tindreu cap mes remei que agafar aquest tren). Està dividit en tres seccions molt ben diferenciades: la casa pròpiament dita, el museu, i la zona de demostracions.

Foto: Arturo

Foto: Arturo

La casa es un edifici tradicional, però ple d’amagatalls i trampes que es feien servir per amagar coses o fugir ràpidament en cas de necessitat. Unes kunoichi (dones ninja) vestides amb perfectes trajes ninja de color rosa (si, no m’he equivocat al escriure, porten robes de color rosa) t’expliquen en japonès (però si hi ha occidentals despleguen uns cartells resum en anglès) i fan demostracions de com es feien servir tots aquests ginys.

El museu mostra exemples de tot l’ utillatge que feien servir els ninja, així com alguns panells explicatius de com es feien servir i algunes maquetes (una cosa molt típica en tots els museus japonesos). El material es realment ampli, variat per mostrar variacions en els mateixos utensilis, i fins i tot es mostren objectes que si be no eren d’us habitual, no era aliè a les seves accions (com un canó de ma). Al final de la visita al museu hi podeu trobar, com no, la botiga de records, on comprar des de samarretes amb motius al·legòrics, a shurikens de plàstic o de metall.

Shinobi11

Foto: Micki

Foto: Micki

Foto: Micki

Shinobi06 Shinobi05

A la tercera part, la zona de demostracions, a determinades hores i per un preu addicional, es donen explicacions i es fan demostracions de com lluitaven els ninja i com aprofitaven els recursos que tenien. L’explicació es totalment en japonès, i la música escollida potser deixa una mica que desitjar (massa “Operación Imposible”), però es perfectament comprensible només amb les demostracions. Finalment, els visitants es poden fer una foto amb els “ninjes” i “kunoichis” (aquestes ja no van de rosa) que han actuat, i pots llençar cinc shurikens a una diana de poliespan per 200 ¥.

Foto: Micki

Foto: Micki

Foto: Arturo

Foto: Arturo

Informació important:

  • Lloc: Iga-Ueno
  • Cost: l’entrada al museu es de 700¥. L’espectacle te un cost addicional de 200¥, i llençar cinc shurikens al final d’aquest darrer te un cost addicional de 200¥.
  • Com arribar-hi: des de l’estació JR de Nagoya, s’ha d’agafar la JR Kansai Line fins Kameyama (Mie) i allà fer transbord fins IgaUeno, on has de fer transbord a la línea Kintetsu d’Iga, fins l’estació Uenoshi. El trajecte dura una mica més de 2h, més el temps per fer els transbordaments, però es la més econòmica si tens el JR Pass, i la que menys transbordaments t’obliga a fer. El trajecte en JR costa 1620¥, mentres que el tren de la Kintetsu només costa 250¥ (el recorregut es de només 8 minuts). El tren de la Kintestsu surt de la mateixa estació a la que arriba el tren de JR, on s’acaba la línea Kintetsu.

    Des de Osaka cal agafar la línia JR Yamatoji, fent transbordo a Nara i baixant a Kamo (Kyoto), on cal fer transbordament a la Línea JR Kansai fins a IgaUeno, per finalment agafar el tren de la Kintetsu com en el cas de vindre des de Nagoya. El trajecte te una durada bastant similar a si vens de Nagoya, i un cost (el tren de JR) de 1.450¥.

  • On menjar: la veritat es que no hi ha masses llocs per escollir on menjar, i recomanaria que ho feu en horari japonès, ja que si aneu massa tard es possible que no trobeu enlloc on fer-ho.

Shinobi03

Foto: Arturo

Foto: Arturo

Foto: Arturo

Foto: Arturo

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: