Ginkakuji (銀閣寺)

Ginkakuji02

Entrada

Entrada

Situat a les estribacions de les muntanyes de l’Est (東山), Ginkakuji (també conegut com el Pavelló de Plata) es un temple zen que el 1482 va construir Ashikaga Yoshimasa, vuitè shogun del període Muromachi, com a lloc per a retirar-se. Està situat al principi del Camí de la Filosofia (哲学の道), i es un dels més concorreguts de la zona. A molts llocs diuen que amb aquest temple el shogun volia emul.lar al seu avi, que va construir Kinkakuji, també conegut con el Pavelló Daurat (金閣寺), que es troba a l’altre extrem de Kyoto, però sembla ser que això no es veritat i, de totes formes, al contrari que el seu quasi homònim de l’Oest, en aquest la plata que li dona nom es inexistent. Sigui com sigui, el lloc es interessant i inclou dos tresors nacionals i un jardí zen en dues parts força característic. Si puges muntanya amunt, també es poden copsar algunes vistes del temple i de la ciutat, però per això dins les mateixes Higashiyama hi ha llocs molt més adequats.

Ginkakuji07

El temple està situat al final d’un carrer empinat ple de botigues de records i llocs per menjar o beure alguna cosa (una bona mesura de la popularitat del lloc). Des de l’entrada en primer lloc et trobes el Ginkakuji gaki, un camí d’uns cinquanta metres de llarg entre dos elevades bardisses que no et permeten veure l’interior del recinte fins el moment oportú, quan al atravesar una porteta tens la primera visió del jardí de pedra format per una muntanya de sorra blanca de forma similar al Fuji (el seu nom es Plataforma per Veure la Lluna), que es va extenent des de la seva base, formant una gran zona de sorra blanca rastellada per formar el que s’anomena Mar de Sorra de Plata. Les llegendes diuen que la sorra reflexa la llum de la lluna, m’entres que la plataforma es per seure’s a esperar que aquesta surti per sobre les Higashiyama. En qualsevol cas, i tot i ser una de les parts més conegudes del temple, aquest mar de sorra es posterior a la construcció del temple.

Ginkakuji03

Al voltant del “mar de sorra” es poden veure els dos tresors nacionals que abans comentava, el propi Ginkakuji, inicialment denominat Kannonden (Sala de Kannon), que te dues plantes; la primera es d’estil residencial japonès, m’entres que la segona sembla un temple xinès. El sostre està culminat per un au fènix que protegeix el lloc, dedicat a la deesa del perdó. Desgraciadament ara mateix estan restaurant aquest pavelló, i crec recordar que estarà així fins mitjans de l’any que ve, així que si aneu en breu només podreu veure andamis i sentir soroll de gent treballar per tot el jardí. Pel que fa al segon tresor nacional, es troba a l’altre extrem del “mar de sorra” y es un edifici d’una sola planta anomenat Tôugudô (o Sala de la Búsqueda de l’Est).

També podeu trobar un jardí més “convencional”, situat al voltant d’un estany, que amb les seves plantes i roques invita a recordar temps passats segons la literatura xinesa i japonesa (o això es suposa segons el pensament zen), tot i que actualment la quantitat de gent que hi passeja no invita massa a la reflexió. Finalment, podem començar a pujar per la muntanya per una sèrie de camins que ens permetran veure el temple i una mica de la ciutat que s’exten als nostres peus des de diferents punts de vista. Travessarem pontets de diferents tipus, cadascun dels quals segur que te el seu nom i la seva simbologia, i que tenen l’avantatge que molts dels visitants no recorren.

Ginkakuji04

Informació important:

  • Lloc: Kyoto
  • Entrada: 500¥
  • Com arribar-hi: des de  l’estació de Kyoto es pot arribar amb els autobusos 5, 17 i 100, baixant-vos a la parada Gingakujimichi, tot i que si agafeu l’autobús 100, podeu baixar a Gingakujimae, que està més a prop (a més de seguir una ruta més interessant i diria que ràpida).
  • Àlbum Flickr: Temples de Kyôto

Ginkakuji05

Ginkakuji06

Anuncis

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: